Kako pomoći alkoholisanoj osobi


Neki od najčešćih i najočiglednijih znakova trovanja alkohola su :
– Nesvesno ili polusvesno stanje i nemogućnost da se propita osoba probudi.
– Nema reakcije kada se uštine koža ili na druge fizičke stimulacije.
– Osoba povraća dok je u nesvesnom stanju i ne budi se ni za vreme a ni posle.
– Osoba ima napad koji je vrlo često sličan epileptičkom napadu.
– Usporeno disanje od osam respiracija ili manje u minuti.
– Nepravilno disanje sa pauzama.
– Hladna, vlažna, bleda i plavičasta koža izraženo vidljiva oko usana i nosa.
Takođe, kod trovanja alkoholom ovi znakovi će biti praćeni snažnim mirisom alkohola
koji izbija iz daha pijane osobe. Reakcija osobe koja pomaže zavisi od stanja svesti pijane osobe.
Ukoliko je osoba svesna, najvažnije je ukloniti sva alkoholna pića koja se nalaze u blizini otrovane osobe ili ukloniti osobu iz okoline u kojoj ima alkohola. Takođe, bitno je osobu odvesti na sigurno mesto gde nema opasnosti od padova ili povrede. Ukoliko je osoba vozač, mora se sprečiti da nastavi vožnju. Jako je važno otkriti je li osoba konzumirala samo etanol ili je možda došla u dodir i sa drugim vrstama alkohola. Takođe, bitno je saznati je li osoba uzela bilo kakve lekove ili droge, kao i to da stanje u kome se osoba nalazi nije rezultat neke druge bolesti. Ne davati nikakve lekove osobi u pijanom stanju, jer lekovi ne mogu ubrzati proces trežnjenja. Kofein (kafa) ili hladni tuševi mogu imati samo kratkotrajan i minimalan učinak. Važno je da konstantno budete uz ovu osobu i da aktivno kontrolišete njeno stanje. Ukoliko ne možete sami osigurati pomoć otrovanoj osobi ili smatrate da je njeno stanje ozbiljno, bez oklevanja potražite stručnu pomoć. Možete pozvati hitnu službu ili sami odvesti otrovanu osobu u bolnicu. Povraćanje je česta pojava kod trovanja alkoholom. Međutim, ukoliko osoba povrati više od jednog puta, to može biti I znak povrede glave ili nekog drugog poremećaja i neophodno je takvu osobu odvesti u bolnicu na posmatranje.
Ukoliko je osoba bez svesti i nema nikakve reakcije kada se uštine koža ili ne reaguje na druge fizičke stimulacije, jako je važno da odmah pozovete hitnu pomoć. Dok čekate dolazak hitne službe, obavezno okrenite pijanu osobu na stranu i stavite jastuk ili bilo šta drugo iza njenih leđa kako bi ste održali taj položaj tela. Ovo je važno učiniti kako bi se sprečilo gušenje ukoliko osoba povraća. Ostanite svo vreme sa otrovanom osobom dok ne stigne hitna pomoć i aktivno pratite njeno stanje. Nikako ne ostavljajte osobu samu! Čak i ako je osoba polusvesna, alkohol koji se nalazi u želucu nastavlja ulazak u krvotok i neprestalno kruži kroz organizam. Život osobe još uvek može biti u opasnosti. Nemojte čekati da se svi znaci pojave i nikako ne pokušavajte da pogodite nivo pijanstva. To može uraditi samo stručno lice uz pomoć laboratorijskih analiza krvi! Ako se pojavi povraćanje, obrišite usnu duplju osobe tako da odstranite povraćeni sadržaj izvan njenih usta. Time oslobađate prohodnost disajnih puteva osobe i smanjujete rizik od gušenja otrovane osobe. Redovno kontrolišite disanje osobe i rad srca. Ako disanje i otkucaji srca prestanu, a hitna pomoć još nije stigla, neophodno je početi sa procesom oživljavanja osobe. Ukoliko kod osobe ne postoji spontano disanje i rad srca, pristupa se veštačkom disanju i spoljašnjoj masaži srca.


Ono što je jako važno znati jeste da ne postoji način lečenja koji će poništiti učinak trovanja alkoholom. Osobe otrovane alkoholom najčešće će dobiti infuziju za sprečavanje dehidratacije i vitamine (najčešće vitamin B kompleksa) zbog nedostatka vitamina. Alkohol je diuretik i podstiče povećano izlučivanje urina što moše dovesti do dehidratacije organizma. Ukoliko ne postoje nikakve druge komplikacije, osoba će najverovatno biti puštena kući nakon detoksikacije organizma.
U slučaju teškog trovanja alkoholom, kada se osoba nalazi u stanju stupora (poremećaj svesti) ili kome, potrebna je intubacija kako bi se olakšalo disanje i zaštitila pluća od aspiracije povraćanog sadržaja. Međutim, procenu stanja svesti i neophodne intervencije određuje nadležni lekar ili toksikolog.
Do tada, najvažnije je videti diše li bolesnik spontano, osloboditi usnu šupljinu i disajne puteve ukoliko nisu prohodni, proveriti prisutnost otkucaja srca pipanjem pulsa na krvnim sudovima vrata i postaviti ga u bočni položaj kako ne bi došlo do aspiracije povraćenog sadržaja i gušenja u slučaju povraćanja.

Postavi komentar