Florens Najtingel

Međunarodni dan medicinskih sestara se obeležava 12. maja svake godine u znak sećanja na datum rođenja Florens Najtingel. Florens Najtingel je rođena u Firenci, Italija, 12. maja 1820. godine kao ćerka bogatog veleposednika Vilijama Najtingela. 1851.godine otišla je u Nemačku i nakon završetka školovanja, prijavila se za odlazak u Tursku.

Florens Najtingel

Florens Najtingel


U Turskoj se, sa grupom od 38 medicinskih sestara, brinula o ranjenicima. To je bila prva grupa žena koje su kao medicinski radnici otišle na front. Za vreme Krimskog rata organizovala je bolnice i uvela značajne reforme u sanitetsku službu i negu ranjenika i bolesnika. Higijenskim merama uspela je da smanji nepotrebna umiranja u bolnicama. Kada se 1856. godine vratila u Englesku, već je bila nacionalna heroina. Otvorila je prvu službu za medicinske sestre. Njene učenice su kasnije otvorale škole takvog tipa u mnogim zemljama.
Do kraja svog života se zalagala za napredak struke medicinskih sestara i prava žena. Umrla je u Londonu, 13. avgusta 1910. godine.
U Beogradu je 1924. godine izašla prva generacija medicinskih sestara.
Prvi kongres diplomiranih sestara Kraljevine Jugoslavije održan je početkom jula, po starom kalendaru, 1930. godine, godinu dana nakon osnivanja Saveza jugoslovenskih diplomiranih nudilja. Kongres je održan u velikoj sali Crvenog krsta u Beogradu uz prisustvo 141 sestre koliko ih je diplomiralo za skoro 7 godina postojanja škola u Kraljevini. Sestre su u Beograd dolazile organizovano u svojim plavim i sivim uniformama što je izazvalo veliko interesovanje Beograđana. Kongresu su prisustvovale i sestre religioznog reda. Kongres je otvorila i pozdravila predsednica Nikica-Nina Bovolini. Ona je bila jedna od 18 prvih učenica škole za nudilje u Beogradu, koja je osnovana 23. decembra 1921.godine.