Stres i autoimune bolesti


Mnoge studije su potvrdile povezanost stresa i autoimunih bolesti i to ne ne samo kao njihovog pokretača, već kao i činioca koji dovodi do njihovog pogoršanja. Među njima je i Bazedovljeva bolest štitne žlezde. Istraživanja pokazuju da su kod većine bolesnika stresne situacije prethodile bar godinu dana pre ispoljavanja bolesti.
Štitna žlezda u stresu prima poruku „opasnost!“. Zato pojačano proizvodi hormone koji, zajedno sa hormonima drugih endokrinih žlezda, otvaraju energetske rezerve. Hormoni deluju i na srce podstičući ga da brže pumpa krv da bi svaki deo tela bio pripremljen za odbranu. Sve bi bilo u najboljem redu kada bi organizam zaista fizički potrošio sve to što mu je ponuđeno za odbranu. Međutim, nevolja je u tome što on to ne čini, pa se sav taj arsenal najrazličitijeg „oružja“ usmerava na sopstveni organizam.U tim nervnim i endokrinim procesima, koji ne ostavljaju mirnim ni imunološki sistem, neminovna je pojava autoimune bolesti kao što su šećerna bolest, hipertireoza ili oboljenje nadbubrežnih žlezda.
Bazedovljeva bolest nastaje kada imunološki sistem ne prepoznaje tkivo štitne žlezde kao svoje, već ga biološkim mehanizmima napada kao da je strano telo. Naš organizam znači postaje stranac protiv koga se treba boriti. Posledica ove imunološke reakcije je povećanje štitne žlezde, pojačano stvaranje hormona koji ubrzavaju rad srca, pojačano znojenje i osetljivost na toplotu, podrhtavanje ruku, slabost, umor i smanjenje telesne težine čak i pri normalnoj ishrani. Povećana količina hormona nepovoljno deluje i na psihu izazivajući preosetljivost, nervnu napetost i promenu ponašanja. Ova hipertireoza (ili kako je još stručnjaci nazivaju – tireotoksikoza) se kod nekih osoba pojavljuje samo jednom i nestaje u roku od nekoliko meseci ili godina. Kod drugih ljudi se ona nikada ne povlači.

Štitna žlezda

Štitna žlezda

Bazedovljeva bolest je splet različitih činilaca i može biti i genetski predodređena nasleđivanjem. Od spoljašnjih uzročnika na njenu pojavu najčešće utiču infekcije, nedostatak ili višak joda, pušenje, imunoterapijski lekovi i stres. Povezanost ove bolesti i stresa nastaje izmenom hormona, neurotransmitera i citokina, koji mogu da se otkriju laboratorijskim ispitivanjima u krvnom serumu. Osobe sklone ovoj bolesti godinama pre njene pojave mogu u krvnom serumu da imaju povišenu koncentraciju autoantitela. Žene od nje češće obolevaju, obično između 30. i 50. godine.
Za pojavu autoimunih bolesti izazvanih stresom važno je i kako shvatamo opasnost. Za nekog je nedostatak novca prolazna epizoda, a drugi ga mogu doživeti kao atak na život. Testovima ličnosti utvrđeno je da od Bazedovljeve bolesti češće obolevaju osobe sa hipohondrijom, depresijom ili one koje su nervno iscrpljene.
Oboleli od svih autoimunih bolesti, među kojima je i hipertireoza, treba da se upoznaju sa svojom bolešću i da se maksimalno trude da smanje stresogene situacije ili svoje reakcije. Tada je lečenje hipertireoze uspešnije i brže. To potvrđuje i sve aktuelnije lečenje medikamentoznom terapijom i psihoterapijom koje se sprovodi istovremeno.

86 reagovanja

 1. Imam 33 godine radim kao šef računovotstva, pod svakodnevnim sam stresovima. Imam problem sa štitnom žlezdom već četiri godine.Prvi simptom je bio kada sam tokom leta izgubila glas, koji je u pošetku mutirao, a zatim se skroz izgubio,to je trajalo neki 5 dana.Štitna žlezda je lako uvećana (levi lobus 21mm u AP, desni lobus 18mm)grublje strukture. Posteromedijalno u levom lobusu izo do lako hipoehogeni nodus.promera 13mm. Dg.Struma difusa,nodosa. To je eho koji sam radila 2005.godine. Eho sam ponovila 2007.godine Štitna žlezda manja (istmus 3mm,oba lobusa 12x12mm) u celini hipoehogene i nehomogene eho strukture.U levom lobusu uočava se ograničena hipoehogena zona promera 6x9mm).Molim Vas recite mi šta treba preduzeti dalje.Od terapije ne uzimam još uvek ništa.

 2. Poštovana Svetlana, izvinjavam se zbog malog kašnjenja sa odgovorom. Međutim, zaista nisam bila u mogućnosti da Vam ranije odgovorim zbog obaveza na fakultetu….
  Adenom štitne žlezde (ili Struma nodosa), odnosno tiroidni adenom, benigni je tumor štitne žlezde koji može uzrokovati hipertireozu, odnosno uvećanje štitne žlezde, zbog izlučivanja hormona. Tiroidni adenom se obično javlja kao jedan mali čvor u normalnom tkivu štitne žlezde i gotovo uvek ima kapsulu, odnosno dobro je ograničen od okolnog tkiva i ne šalje svoje produžetke u susedno tkivo. To znači da ovaj čvor ne zahvata krvne žile u tireoidnoj žlezdi. U početku je njegova funkcija nedovoljna da bi poremetila hormonsku ravnotežu u štitnoj žlezdi i u samom organizmu. S vremenom se čvor povećava i njegova se funkcija pojačava sve dok nije dovoljna da potisne izlučivanje TSH hormona koji stimuliše štitnu žlezdu. Ovaj hormon izlučuje hipofiza (endokrina žlezda koja se nalazi s donje strane mozga) koja na taj način reguliše proizvodnju hormona u štitnoj žlezdi. Tiroidni adenom može uzrokovati hipertireozu (povećanje štitne žlezde) zbog izlučivanja hormona. Struma ili gušavost nastaje onog trenutka kada se smanji sinteza hormona štitne žlezde. Nastaje zbog povećanog lučenja TSH hormona iz prednjeg režnja hipofize i usled izostanka delovanja hormona štitne žlezde. Inače, TSH ili tireostimulišući (tireotropni) hormon izaziva povećano stvaranje i oslobađanje hormona štitne žlezde, tirotoksina i tironina, iz štitne žlezde. Ovaj hormon takođe izaziva rast štitne žlezde i povećava transport joda u ćelije štitne žlezde. Povećano lučenje TSH dovodi do hipertrofije ćelija štitne žlezde (tireocita) i nagomilavanja glikoproteina velike molekularne mase (tireoglobulina) u folikulima štitne žlezde. Difuzna struma makroskopski predstavlja pravilno i simetrično uvećanje štitne žlezde. To znači da su histološki svi folikuli u štitnoj žlezdi približno podjednako uvećani (oba lobusa 12×12mm).
  Uzroci ovog hormonskog poremećaja mogu biti brojni. Stres je svakako jedan od njih, jer on može da uzrokuje pojačanu proizvodnju hormona. S obzirom na to da su tiroidni adenomi benignog karaktera, u početku se često samo promatraju kako bi se utvrdio smer njihovog daljeg razvoja. Ukoliko uzrokuju povećanje štitne žlezde, primenjuje se lečenje. U tom slučaju mogu se koristiti lekovi, radioaktivni jod i hirurška terapija. Vrsta lečenja zavisi od veličine adenoma zbog čega je neophodno da se obratite endokrinologu i pratite uputstva koja će Vam on dati.

  • Imam 21 godinu I bolujem od hipertireoze od svoje 17 godine, kada sam prezivela veliki stres zbog skole. Godinu dana sam se lecila bezuspesno lekovima, medjutim u jednom periodu sam se poptuno smirila I ostavila lekove na svoju odgovornost, udala sam se I tada su mi se hormoni normalizovali sami od sebe. Ubrzo sam ostala trudna I tokom trudnoce nisam imala nikakav problem sa stitnom. Sve je bilo u redu dok se nisam porodila. Ubrzo posle porodjaja stitna zlezda mi je naglo krenula oticati I nikada mi je nije bilo toliko lose. Otisla sam da izvadim krv I kada sam dobila rezutlate bili su jako losi. Posetila sam svog endokrinologa I dobila sam terapiju: tiastat 2×1 I propranolol 2×1/2, a nakon mesec dana da smanjim dozu tiastata na 2×1/2. Cim sam smanjila dozu stanje mi se opet pogorsalo tako da sam se vratila na prvu ispisanu dozu lekova,ali ni to mi nije puno pomoglo. Rekla mi je doktorica da mi je stitna jako uvecana da cu morati na operaciju ,ali iskreno, ja to ne zelim jer nisam sigurna da je to najbolje resenje. Htela bih da pokusam sve pre nego sto se odlucim za operaciju. Pijem lekove vec dva meseca I danas sam dobila rezultate.
   FT3=33,5
   FT4=35
   TSH=0,001
   Antitela su mi 6
   Recetpor za TSH =40
   Molim vas za savet.
   Unapred hvala

 3. Postovana Valentina,zelela bih da mi protumacite dijagnozu na osnovu ultrazvuka stitaste zlezde: „Stitasta zlezda normalnog polozaja,oblika i velicine,nehomogena,sa vecim brojem hipoehogenih polja,povecaniom kolicinom vezivnog tkiva,pseudolobulirana,i to narocito levi lobus.Ima se utisak dva hipoehogena nodusa promera 6 mm,jedan od njih sa rubnom mikrokalcifikacijom“. Receno mi je da izvadim hormone F 4, TSH , anti TPO At,…pa da sa svim rezultatima odem kod endokrinologa,…Zabrinuta sam jer nemogu bas najbolje da protumacim rezultate.Molim vas odgovorite mi,…

  • Poštovana Sanja, Vaša štitna žlezda je normalne veličine i oblika sa većim brojem nepavilnih (lobuliranih) polja u levom režnju (lobusu) štitne žlezde, u kome se nalaze dva čvorića promera 6 milimetara. Mikrokalcifikacija znači da postoje male nakupine kalcijuma na ivicama jednog čvorića. Eho ili zvuk štitne žlezde obično je gustiji od zvuka tkiva i strukture oko nje, jer štitna žlezda sadrži jod. Međutim, ako štitna žlezda šalje manje zvučnih talasa od obližnje strukture, tada se govori o hipoehogenoj štitnoj žlezdi ili o hipoehogenim poljima u štitnoj žlezdi. Hipoehogeni nodus takođe znači čvor sa smanjenim zvučnim talasima. U cilju dalje dijagnostike, potrebno je da uradite analizu hormona štitne žlezde i konsultujete endokrinologa.

 4. ….Zelela bih 4 dana kasnije da vam saopstim rezultate hormona koje san uradila: FT4: 11,13; TSH: 5,85; anti TPO:668,91; Sutra odlatim kod svoje doktorke endokrinologa,sa kompletnim rezultatima hormona i ultrazvuka stitaste zlezde koji sam vam opisala u predhodnom tekstu,…Imam 34 god.i zabrinuta sam jer je ocigledno da hormoni nisu savrseni,a ja ne osecam za sada nikakve promene,….

  • Poštovana Sanja,
   Hipoehomogeni nodusi znače prisustvo čvorića u levom lobusu štitne žlezde. Međutim, sam EHO štitne žlezde nije dovoljan kako bi se utvrdila priroda čvorića, jer se oni javljaju kod mnogih promena u štitnoj žlezdi, pa i kod obične prehlade. Takođe, hormoni štitne žlezde bez ostalih analiza nisu dovoljni za postavljanje dijagnoze, jer njihove vrednosti mogu da budu promenljive usled mnogih faktora. Što se tiče vrednosti hormona koje ste napisali, ne mogu Vam ih protumačiti, jer nedostaje merna jedinica hormona.
   Po zvaničnnim američkim parakliničkim vrednostima („Diagnosting testing“, Mosby, Inc. St.Louis, Missouri, 1999.), normalne vrednosti hormona štitne žlezde su :

   T4 = 5.0-12.0 ug/dL (mcg/dl) – kod odrasle žene
   FT4 = 0.8-2.7 ng/dL – kod odraslog čoveka
   T3 = 70-205 ng/dL – kod odrasle osobe između 20-50 godina
   TSH = 2-10 mU/mL

   Ove vrednosti takođe zavise i od laboratorije i zdravstvene ustanove u kojoj se rade. Mnoge zdravstvene ustanove, na primer, imaju određena odstupanja u vrednostima tireotropnog hormona (TSH). Neke od njih smatraju serumsku vrednost od 0.4-4.5 mU/mL ovog hormona kao normalnu vrednost za odraslog čoveka.
   Povećana vrednost slobodnog tireotoksina T4 (F znači free ili slobodan) u krvi može biti indikacija je za hipertireozu, odnosno povećanu štitnu žlezdu.
   Anti TPO ili antitela ukazuju na autoimunu reakciju u kojoj organizam šalje ćelije imunog sistema da napadaju štitnu žlezdu. Tiroidna peroksidaza (TPO) je enzim koji je neophodan u produkciji hormona štitne žlezde. Anti TPO je medicinski test koji određuje prisustvo antitela u krvi. Međutim, njihovo prisustvo ne znači i obaveznu bolest štitne žlezde, jer se ona sreću i kod nekih hroničnih inflamatornih procesa (upala) poput reumatoidnog artritisa.
   Kada se pronađe čvor u štitnoj žlezdi, neophodno je utvrditi njegovu prirodu. Za postavljanje prave dijagnoze najbitnija je biopsija žlezde i hištoloski pregled dobijenog materijala. Ova intervencija nije bolna i može se ponoviti ako rezultat nije jasan. Takođe, scintigrafijom štitne žlezde može se utvrditi forma, pozicija i funkcija žlezde, kao i vrsta čvorića (jesu li čvorići vrući ili aktivni ili hladni ili neaktivan). Prisustvo više čvorova u žlezdi ne mora biti indikacija za neku gravidnu bolest štitne žlezde, ali moraju se uraditi dodatne analize kako bi se postavila tačna dijagnoza. Takođe, prateći simptomi su vrlo važni za dijagnostiku bolesti štitne žlezde. S obzirom na to da Vi ne osećate nikakve promene, mislim da ne biste trebali da imate razloga za paniku. U svakom slučaju, najbitnije je da slušate savete svog endokrinologa, pratite njegova uputstva i smanjite nervozu.

 5. Pozdrav!
  Imam 29 god.
  Vec neko duze vreme osecam izvesne tegobe i dosadasnje dijagnoze i terapije koje sam dobijala od lekara opste prakse nisu dala pozitivne rezultate i dovele su do stanja u kom se sada nalazim. Za ovakvo moje stanje mislila sam da je delom i od iscrpljenosti posto imam dete od 15 meseci o kom uglavnom brinem sama.
  18.02.2010.god. uradila sam analize nekih hormona vezanih za stitnu zlezdu i krvne slike na WMA (na svoj zahtev posto sam vojni osiguranik) i oni su bili sledeci:
  U krvnoj slici od od ref. vrednosti odstupali su – MCV je bio 73.8 (80.0-99.0)
  – MCH je bio 24.5 (27.0-31.0)
  – MCRv je bio 86.6 (101.0-119.0)
  – CHCMr je bio 331.0 (230.0-290.0)
  Hormoni i tumor markeri: – TSH 6.910 (0.350-4.940)
  – T4 83.12 (62.67-150.83)
  – T3 1.65 (0.89-2.44)
  Navedene rezultate nije pogledao endokrinolog posto je guzva i pregled mi je zakazan tek 22. maja.
  Posto mi se stanje pogorsalo ja sam opet na svoje insistiranje uradila ponovo krvnu sliku i hormone 25.03.2010. i sada su rezultati bili sledeci:
  U krvnoj slici od od ref. vrednosti odstupali su:
  – Leukociti 13.09 (4.00-10.80)
  – Hematokrit 0.36 (0.37-0.52)
  – MCV 73.2 (80.0-99.0)
  – MCH 24.9 (27.0-31.0)
  – %NEUT 77.0 (40.0-74.0)
  – %LYMPH 12.0 (19.0-48.0)
  – #NEUT 10.08 (1.90-8.00)
  IMUNOHEMIJA – CRP 40.20 (0.00-4.00)
  Hormoni i tumor markeri: – TSH 3.102 (0.350-4.940)
  – T4 111.3 (62.67-150.83)
  – T3 1.74 (0.89-2.44)
  – FT4 17.06 (12.00-22.00)
  – ANTI-TPO 135.8 (0.0-34.0)
  Od simptoma imam sledece :
  – vrtoglavice sa padanjem u nesvest
  – malaksalost i bolove u misicima
  – nemir
  – nesanice ( ne mogu da spavam ni danju ni nocu i pored jakih lekova za spavanje)
  – česte stolice (uglavnom izuzetno bistre)
  – preterano znojenje (pogotovo dlanova i stopala koji su mi hladni kao led)
  – ubrzan rad srca (uvek izmedju 100 i 120 otkucaja),
  – smanjenje telesne težine (nekoliko kg u zadnjih 3 meseca)
  – poremćaj menstrualnog ciklusa (traje nekoliko godina).
  – Posle svakog obroka imam mucnine pracene povracanjem i bistrim stolicama a neposredno posle toga i vrtoglavice sa padanjem u nesvest (12 puta u zadnjih 10 dana)
  – Psihicki problemi
  Uradila sam EEG glave i pregledao me je neurolog i zakljucio da nije nista vezano za njega kao i infektolog.
  Bila bi vam zahvalna ako bi mi dali neki savet i protumacili ove rezultate posto sam veoma zabrinuta jer ne znam sta dalje.
  Hvala!

  • Poštovana Nikoleta, rezultati koje ste mi poslali ukazuju na prisustvo inflamatornog (zapaljenjskog) procesa (uvećani leukociti i neutrofili, ANTI-TPO). Takođe, povećana vrednost CRP-a ili C-reaktivnog proteina (C-reactive protein) ukazuje na prisustvo upale. CRP je nespecifični protein akutne faze čije vrednosti pomažu u dijagnostici bakterijskih infekcija i inflamatornih procesa. S obzirom na to da je CRP protein koji se primarno proizvodi i sintetiše u jetri tokom akutne inflamatorne reakcije u organizmu, njegov pozitivan rezultat uvek ukazuje na neki zapaljenjski proces. Sinteza ovog proteina može biti uzrokovana imunom reakcijom antitelo-antigen, prisustvom bakterijama ili šampinjona, kao i traumatizmom. Njegova fiziološka uloga je da se vezuje za nekrotične ili inflamatorne ćelije u organizmu kako bi stimulisao aktivaciju komplementarnih ćelija imunog sistem čoveka. Smatra se da poboljšava imuni odgovor i ima vrlo važnu ulogu u urođenom imunitetu kao rani sistem odbrane protiv infekcija.
   Povećane vrednosti antitela (ANTI-TPO) mogu ukazati na autoimunu reakciju organizma koja se može povezati sa štitnom žlezdom. Takođe, povećana vrednost tireotropina (TSH) kod prvog laboratorijskog nalaza može ukazati na hipertireozu (povećanje štitne žlezde) koja se svrstava u autoimune bolesti. Tireotropni hormon stimuliše ulaženje joda u ćelije štitne žlezde. Jod se u organizam unosi hranom, a u štitnoj žlezdi postoji veoma efikasan mehanizam za njegovo koncentrovanje. Štitna žlezda proizvodi i luči dva hormona poznata kao tiroksin (T4) i trijodotironin (T3). Ovi hormoni imaju jedinstveni hemijski sastav, jer u svom molekulu sadrže jod. Njihova sinteza je vrlo složena, a da bi se ostvarila neophodno je da se određene količine joda koncentrišu u ćelijama štitne žlezde. Kao i kod drugih hormona koje kontroliše hipofiza, za početak sinteze tiroksina i trijodotironina neophodan je signal tireotropnog hormona (TSH-a). Pod njegovim uticajem, hormoni štitne žlezde se oslobađaju i prelaze u krvotok gde se vezuju za poseban protein (tiroksin vezujući globulin) sve dok ih ne apsorbuju ciljana tkiva u organizmu. Hormoni štitne žlezde imaju veoma značajnu ulogu u metabolizmu, jer stimulišu mnoge metaboličke procese u našem organizmu. Usled povećanog lučenja ovih hormona nastaje hipertireoidizam, odnosno uvećanje štitne žlezde. Ovo stanje karakterišu povećane aktivnosti oksidativnih procesa, katabolizam proteina, masti i ugljenih hidrata, što dovodi do povećanog metabolizma. Klinički se ovo stanje odražava gubitkom telesne težine, nervozom, nesanicom, ubrzanim radom srca, pojačanim znojenjem, umorom, malaksalošću i mišićnom slabošću. Smatra se da povećanje ili smanjenje serumskih vrednosti TSH-a i hormona štitne žlezde ukazuju na problem u hipofizi, dok povećanje ili smanjnje samo TSH-a ukazuje na problem u samoj štitnoj žlezdi. Međutim, kako bi se postavila tačna dijagnoza i odredio tretman, neophodne su i dodatne dijagnostičke mere koje će odrediti Vaš lekar.
   Smanjene vrednosti MCH-a (mean cell hemoglobin), hematokrita i MCV-a (mean cell volume) mogu ukazati na prisustvo anemije ili malokrvnosti. MCH je prosečan iznos hemoglobina u crvenim krvnim zrncima i koristi se za otkrivanje uzroka i težine anemije. Kada je vrednost MCH-a niža, to može da ukaže na nedostatak ilil nedovoljnu količinu gvožđa u ishrani. Gvožđe je sastavni deo hema u hemoglobinu i ima vrlo važnu ulogu u vezivanju i prenošenju kiseonika iz pluća u perifernu krv. Svaki molekul hemoglobina u ljudskom organizmu ima četiri atoma gvožđa za koje se vezuju molekuli kiseonika. Deficit odnosno manjak gvožđa u organizmu može da nastane usled povećanog gubitka gvožđa ili loše apsorpcije što može biti uzrokovano nekim patološkim promenama u organizmu, kao i usled povećane potrebe i nedovoljnog unošenja gvožđa hranom. Najbogatiji izvori gvožđa su jetra, meso, jaja, piletina, riba, soja, bundeva, zob, grašak i smokva, a mešovitom ishranom unosi se oko 10-30 mg gvožđa dnevno. Usled nedostatka gvožđa, mogu se javiti različite tegobe poput umora, malaksalosti, glavobolje, razdražljivosti i otežanog disanja. Lupanje srca je takođe često kod ove anemije, međutim sve ove tegobe se gube sa korigovanjem anemije. Takođe, MCV je jedan od standardnih pokazatelja crvenih krvnih zrnaca, odnosno pokazuje prosečnu količinu eritrocita. Ima izuzetan značaj u diferencijalnoj dijagnozi anemije. Kao i kod vrednosti MCH-a, kada je vrednost MCV-a niža, može se takođe posumnjati na prisustvo malokrvnosti.
   Mnoge bolesti danas su u uslovnoj vezi sa patološkim promenama u štitnoj žlezdi, ali jedna od najčešćih asocijacija je upravo anemija ili malokrvnost. Nažalost, još uvek nije dovoljno jasno kako nedostatak gvožđa vrši uticaj na metabolizam štitne žlezde. S obzirom na to da Vaši rezultati ukazuju na prisustvo inflamatornog procesa u organizmu, preporuka je da se obavezno javite endokrinologu radi dalje dijagnostike i tretmana. Neophodno je da slušate savete svog lekara i pridržavate se svih uputstava koje će Vam on dati. Trebalo bi da više odmarate i ukoliko je to moguće smanjite nervozu. Takođe, zbog čestih bistrih stolica i povraćanja, trebalo bi da unosite dosta tečnosti kako bi ste izbegli problem dehidratacije. Hranu koja iritira želudac i teška je za varenje trebalo bi da izbegavate kako ne bi došlo do dodatnog opterećenja gastro-intestinalnog trakta. I, naravno, ukoliko pušite, bilo bi poželjno da prestanete sa upotrebom cigareta, jer je pušenje jedan od faktora rizika u nastajanju bolesti štitne žlezde, kao i u nastajanju mnogih drugih oboljenja.

 6. Prije 12g imala sam hipertireozu, koja je predpostavljam bila uzrokovana porodjajem. Tada sam 7 mjeseci uzimala PTU. Kasnije se bolest stabilizovala. Medjutim, na nalazima koje sam radila ovih dana TSH < 0.02, FT4 – 39.7, FT3 – 27.6, TPO At – 1411.8 i Tg At – 140.0 Na sta mogu ukazivati ove vrijednosti?

  • Poštovana Milena, niske vrednosti tireotropnih hormona (TSH) i povećane vrednosti slobodnog tiroksina FT4 (free thyroxine) i slobodnog trijodtironina FT3 ( free triiodothyronine) se najčešće sreću kod hipertireodizma. Međutim, sami laboratorijski nalazi nisu dovoljni da bi se ustanovila konačna dijagnoza. Najbolje je da posetite svog endokrinologa radi dalje dijagnostike.

 7. IMAM 37GODINA ,URADILA SAM ANALIZE HORMONA A REZULTAT JE S ANTI TG 119,S ANTI TPO 144,9 T3,T4,TSH SU OK. NA ULTRAZVUKU SZ SIMETRICNOG LOBUSA,TKIVO ZLEZDE JE DIFUZNOHIPEREHOGENO I OBOSTRANO SE PRIKAZUJU MANJE KOLOIDNE CISTE DO PAR MM,A LEVO I DESNO VECE OD 5.VASKULARIZACIJA OBA LOBUSA JE POJACANA I INTENZIVNA.DG STRUMA DIFUSA.ONO STO JA OSECAM JE ARITMIJA SRCA,NERVOZA. MOZETE LI MI RECI DA LI SU ARITMIJE OD TOGA JER SRCE JE ZDRAVO,ORGANSKI, I DA LI JE POTREBNO LECENJE STITNE.HVALA

  • Poštovana Svetlana, aritmija srca ili srčana aritmija predstavlja odstupanje rada srca od normalnog srčanog ritma, odnosno od regularnih srčanih otkucaja. Iako uzrok aritmije često može biti nepoznat, njenu pojavu mogu uzrokovati razne bolesti srca, pluća, štitne žlezde, jetre, različite infekcije, povišena ili snižena telesna temperatura, različite upale i trovanja, anemija ili povišen ili snižen nivo kalijuma u krvi. Takođe, ponekad aritmije mogu biti i neželjena sekundarna pojava tokom uzimanja nekog leka. Na rad srca mogu uticati i svakodnevna emocionalna stanja poput stresa i nervoze ili štetne navike poput duvana, kofeina i alkohola. Mežutim, sama pojava aritmije ne znači i da osoba boluje od srčane bolesti. Mnoge aritmije javljaju se kod osoba koje nemaju srčanu bolest, ali mogu biti subjektivno neugodne, što kod ljudi izaziva razumljivu zabrinutost. Treba znati i to da postoje aritmije koje same po sebi mogu biti opasne i zahtevaju neophodni medicinski tretman. Zbog toga je najbolje da konsultujete svog lekara.
   Difuzna struma makroskopski predstavlja pravilno, simetrično uvećanje štitne žlezde, odnosno svi folikuli su histološki približno podjednako uvećani. Povećane vrednosti antitela anti-tiroidne peroksidaze (ANTI-TPO) i anti tiroglobulina (ANTI TG) mogu ukazati na autoimunu reakciju organizma koja se može povezati sa štitnom žlezdom, ali je potrebno dalje ispitivanje i konsultacija sa endokrinologom. Na žalost, ne mogu Vam reći da li je potrebno lečenje štitne žlezde, jer je jedino Vaš endokrinolog merodavan za to.

 8. Već dosta dugo vremena imam raznih problema sa štitnom žlezdom ali moja doktorka to nije shvatila ozbiljno dok nije postala vidliva prilikom gutanja, i ostali razni problemi, i kaže da ona nije nadležna da mi da uput za hormonalni pregled nalaza i ja sam primorana da sopsvenim nahođenjem odem kod nekog privatno na ultra zvuk da bih joj dokazala da sam ozbiljno bolesna i da imam velike tegobe, a još moram da radim, već me i oko boli (desno)

 9. Pre dva dana sam odradila analize tireoidnih funkcija i rezultati su bili sledeci: T3-1.98 nmol/l, T4-157.6 nmol/l, TSH 0,5 nlU/ml a od teskoca osecam vrtoglavicu , zamor, a imam i hipertenziju 160/100, i secer. Od doktora sam dobila uput za endokrinologa . Interesuje me kakvi su rezultati i kakvo je lecenje potrebno.

  • Poštovana Radojka, ne mogu Vam reći kakvo je lečenje potrebno, jer je za to nadležan isključivo Vaš lekar i endokrinolog. Što se rezultata hormona štitne žlezde tiče, oni su u granicama normale (prema Američkoj asocijaciji kliničkih endokrinologa) i ne ukazuju ni na kakve anormalnosti u radu štitne žlezde :

   T3 : 1.98 nmol/L (0.9-2.8nmol/L)
   T4 : 157.6 nmol/L (58-161 nmol/L)
   TSH : 0,5 nlU/ml (0.3 – 5.0 mU/L)

   Vrtoglavica i zamor mogu biti posledica povećanog arterijskog pritiska i povećanog nivoa šećera u krvi.

 10. slucajno sam pronasla stranicu..pokusacu i ovde..imam 23 godine..sa 16 mi je odstranjena kompletna stitnjaca..trosim terapiju(letrox)..prije par mjeseci sam imala jos jednu operaciju..izraslina na mjestu gdje sam je bila stitnjaca..nalaz je pokazao dobrocudno i odstranjeno je..zadnji nalazi su mi jako losi i cini mi se da medecicina i ne pomaze bas..zadnji ulrazvuk je pokazao neku novu sjenu za koju jos ne znam sta je..posotoje li nacini ishrane ili bilo sta slicno da bi pomogli dovesti stanje u normalu..i jos jedno vrlo bitnooo pitanje..kakva je mogucnost normalnog zaceca i uopste roditeljstva s mojom dijagnozom..koliko je riskantno

  • Poštovana Jasna, nedostatak štitne žlezde ne može imati nikakav uticaj na plodnost i na moguću trudnoću. Uz redovnu kontrolu lekara i odgovarajuću terapiju, šanse za rađanje zdravog deteta su velike. Što se ishrane tiče, najbolje bi bilo da potražite savet nutricioniste. Izbegavajte pušenje, kofein i alkohol i, ukoliko je to moguće, izbegavajte nervozu i stresne situacije.

 11. Postovana Valentina,
  Imam 19 godina i bila sam na dijeti 2 i po mjeseca i izgubila 18 kilograma.Slucajno sam uradila laboratorijske testove i oni su pokazali poremecaj stitne zlijezde.Kasnije uradila sam i dopunske testove i pokazali su sljedece:
  ASAT(GOT) 24 (do 37)
  ALAT(GPT) 32 (do 40)
  Alkalna fozfataza 77 (39-117)
  TSH 0.004 (0.4-4.0)
  T3 2.4 (1.1-2.8)
  T4 158 (58-161)
  FT3 5.9 (2.3-6.3)
  FT4 23.2 (10.3-24.4)
  ATG(antitiroglob.antit.) 33.6 (do 40)
  ATA-Anti-TPO-Ab 34 (do 35)
  TSH-R-Ab 0.7 (reaktivno)
  Ultrazvuk pokazuje da je stitna zlijezda urednog oblika,velicine,ehogenosti i homogenosti parenhima,jasnih kontura,bez uocljivih patoloskih promjena, a kolor Doppler uredan.
  Nemam nikakvih simptoma,puls mi je normalan.
  Molim Vas za vase misljenje jer sam bila kod 3 doktora i jedan je rekao da je Gravesova bolest a druga 2 doktora su mi rekli da korigiram ishranu i da dodjem za mjesec dana.Zato bih htjela da cujem i vase misljenje.Unapred hvala,Marija

  • Poštovana Marija, da bi se govorilo o Gravesovoj bolesti, Vaši nalazi hormona štitne žlezde (T3 i T4) anormalni, a TPO antitela bi morala biti znatno povećana, a oni su (po ovoj analizi) u granicama normale. Kod subkliničkog hipertireoizma može se javiti smanjeni nivo TSH hormona sa normalnim vrednostima T3 i T4 hormona, ali nalaz ultrazvuka pokazuje da je Vaša štitna žlezda normalnog oblika i bez uvećanja i promena. Jedino što bi možda moglo da ukazuje na moguće prisustvo Gravesove bolesti je analiza TSH-R-Ab ili reaktivni TSH receptori antitela koji su prisutni kod većine ljudi koji boluju od ove bolesti, ali oni su uvek praćeni povećanim vrednostima tiroidne peroksidaze (TPO) i antitiroglobulina (ATG) što kod Vas nije slučaj. Moguće je da se radi o nekoj prolaznoj upali, ali to morate videti sa Vašim lekarom. U svakom slučaju, korigujte ishranu i konsultujte ponovo endokrinologa.

 12. Postovani
  Na UZ su mi otkrili heteroehogeni nodus velicine 15.6x11x7.8. Lab. nalazi TSH 1.76, T3 1.8, T4 86, TG 90 (blago povisen), kalcitonin <2 (nor<11.5), anti TPO 30.8(nor<5.6), anti tg-at 28.4(nor<4.2). Zakazana mi je punkcija za 4 meseca, a ja sam vrlo zabrinuta. Interesuje me da li povecana antitela mogu da ukazu na zlocudni tumor i da li povecana antitela pri normalnim vrednostima TSH, T4 i T3 ukazuju na autoimunu bolest.Kako se lece povecana antitela i na sta ona ukazuju?
  Hvala

 13. Draga Valentina, molim vas za odgovor.
  Imam 28 godina, nedavno ustanovili su mi dijagnozu Struma nodosa obs. Palpatrono u desnom tiroidnom lobusu cvor, tvrd, mobilan. Ehografski normalna velicina tiroidne zlezde sa izoehogena nehomogena struktura.
  Desno u dojnoj polovini nehomogen hipoehogen cvor sa kalcinaciom 10*10*14 mm, potrebno je da se uradi skeniranje, i po potrebi i punkciona biopsija cvora. TSH 0,99; FT4 0,90. Nemam neke posebne tegobi, kosa malo mi opada, imam problem sa spavanje. Moj posao je podosta stresan, nervoznija sam. Dosta sam uplasena, molim vas za odgovor jeli neizbezno da se radi biopsija, bila sam i kod endokriniologa on mi je rekao da treba da se uradi tenkoiglena aspiraciona biopsija nodusa, dok ovaj drugi lekar specijalist za tiroidne zlezde predlaze punkciona biopsija, sta treba da uradim i koja je razlika izmegu ove dve biopsije, ima li lek za ovo obolenje. Moja mama ima hipertiroidu,sada miruje nije pod terapiju pila je Tirozol 2 godine, a sada vec 2 godine nista ne uzima ona nije imala cvorcice.
  Puno vam hvala

 14. molim vas ako mozete da mi kazete koji jeto test kojim mogu da proverim da li imam neku autoimunu bolest.naime opada mi mi kosa jos od puberteta sada imam 24godine,kao mala sam isla na skidanje belega laserskim zracima,imala sam meningitis,pad imuniteta, da li sve to moze da utice na opadanje kose. i da jos nesto zanima me sta se proverava ANA-testom posto moj doktor sumlja da to ima neke veze sa mojom kosom jer sam sve ostale testove uradila.molim vas pomozite ocajna sam.placem svaki put kad se pogledam u ogledalo

  • Poštovana Saki,
   alopecija ili opadanje kose može se javiti kao posledica mnogih oboljenja poput hormonskih poremećaja tireoidnih hormona ili estrogena, upale zuba ili unutrašnjih organa, usled anemije ili nakon preležanih bolesti. Takođe, nedovoljan unos pojedinih aminokiselina, gvožđa, bakra i cinka može dovesti do nedostatka supstrata za stvaranje dlake. Neki lekovi poput antikoagulansa, oralnih kontraceptiva, antidepresiva ili retinoida mogu biti uzročnici alopecije, kao i gljivične infekcije kože glave. Međutim, opadanje kose može biti i simptom neke druge bolesti poput lupusa ili može nastati kao posledica oštećenja folikula dlake usled upale ili nastanka ožiljaka. Tretman kose jakim hemikalijama, na primer, može dovesti do trajnog oštećenja korena dlake. Imunitet označava sposobnost organizma da se odupre i odbrani od infekcija, bolesti ili neke druge biološke ili hemijske opasnosti, a nepravilna ishrana i nedostatak vitamina može da uzrokuje pad imuniteta što ostavlja danak na izgled kože, kose i noktiju. Takođe, stres, konzumiranje alkohola i stimulativnih sredstava i česte virusne i bakterijske infekcije utiču na pad imuniteta i čine naš organizam neotpornim na bolest. Međutim, sama pojava alopecije ne znači i automatsko postojanje autoimune bolesti.
   Do autoimune bolesti dolazi kada imuni sistem čoveka počne napadati svoje sopstvene antigene, što se manifestuje povećanom koncentracijom auto-antitela u serumu. Da bi se bolje razumela svrha ovih testova neophodno je razumeti i različite vrste antitela. Antitela su proteini nastali u belim krvnim ćelijama (leukocitima) koji normalno cirkulišu u našoj krvi i brane naš organizam od bakterija, virusa i raznih toksina. Pojam „auto-antitela“ predstavlja proteine koji napadaju sopstvene ćelije tela umesto da deluju protiv toksina, kako to normalna antitela rade. O autoimunoj bolesti govorimo kada postoji poremećaj imunog sistema koji napada sopstvena tkiva čoveka umesto da štiti njegovo telo od bakterija i virusa. Dijagnostika autoimune bolesti zavisi od kliničkih simptoma pacijenta povezanih sa tom bolešću i povezana je sa otkrivanjem prisutnih autoantitela. Laboratorijski testovi na autoimune bolesti zavise od vrste autoimune bolesti na koju postoji sumnja. Kliničari klasifikuju autoimune bolesti kao sistemske ili organske. Kod sistemskih autoimunih bolesti prisutan je veliki broj autoantitela specifičnih za određenu bolest (poput anti-CCP kod reumatskog artritisa), dok su organske autoimune bolesti povezane sa specifičnim auto-antitelima koja napadaju glavni oboleli organ (poput enzima tireoidne peroksidaza (TPO) kod tiroiditisa). Upravo tu je i suštinska razlika između ove dve vrste autoimunih bolesti. Reč „sistemska“ upotrebljava se kada bolest napada različite organe u ljudskom telu (reumatski artritis ili hronična upala vezivnog tkiva koja pogađa kolena, ručne zglobove i zglobove palčeva), dok se reč „organska“ upotrebljava kada autoimuna bolest napada samo jedan organ (tiroiditis ili upala štitne žlezde).
   Današnje laboratorije za dijagnostiku autoimunih bolesti analiziraju veliki broj auto-antitela širokim spektrom tehnika i metoda. Tehnikom indirektne imunofluorescencije ili „indirect immunofluorescence“ (IIF) autoantitela iz seruma pacijenta prepoznaju antigene i daju specifične obrasce koji se kasnije tumače prema njihovoj povezanosti sa bolešću. Ova tehnika se često upoređuje sa ANA testom i smatra se glavnom metodom dijagnostikovanja autoimunih bolesti. Takođe, tu je i enzimski imunotest ELISA ili „enzyme-linked immunosorbent assay“ kao najperspektivniji test za otkrivanje organskih imunoloških poremećaja kao što je Gravesova bolest ili hipertireoza (difuzna toksična guša uzrokovana visokom akumulacijom radioaktivnog joda u štitnoj žlezdi i visokim titrom antitela u cirkulaciji) ili sistemskih imunoloških poremećaja poput reumatoidnog artritisa. Višestruki imunotestovi podržavaju otkrivanje višestrukih auto-antitela u isto vreme. Imunoblot ili „line-blot immunoassay“ na primer, višestruki je imunotest koji paralelno analizira različite tipove auto-antitela. Laboratorije za dijagnostiku autoimunih bolesti primjenjuju imunotestove kao osnovnu tehniku za otkrivanje prisutnosti autoantitela, ali izbor vrste testa na autoimune bolesti zavisi isključivo od lekara u skladu sa kliničkim simptomima prisutnim kod pacijenta.
   ANA test ili „antinuclear antibody test“ je laboratorijska analiza uzorka krvi koja je izuzetno značajna u otkrivanju i dijagnostikovanju autoimunih bolesti. Najčešće se koristi kao jedan od testova za dijagnostiku sistemskog eritemskog lupusa (SEL), hronične autoimune bolesti koja može da napadne različite organe, a naročito kožu, zglobove, krv i bubrege. Antinuklearna antitela („antinuclear antibody„) su jedinstvena grupa auto-antitela u našem organizmu koja imaju sposobnost da napadaju strukturna jezgra ljudske ćelije koja sadrže genetski materijal čoveka, odnosno dezoksiribonukleinske kiseline (DNK). ANA test ili „antinuclear antibody test“ je laboratorijska analiza koja služi za otkrivanje upravo ovih antitela u cilju dijagnostike otkrivanja određenih autoimunih bolesti. U laboratoriji, analiza se radi iz seruma krvnog uzorka pacijenta koji se dodaje na komercijalno pripremljene ćelije. Ako u serumu pacijenta postoje antinuklearna antitela (ANA), ona se vezuju za posebna ćelijska jedra na slajdu i lako su uočljiva pod mikroskopom. Rezultati ANA testa prezentovani su kao titar. Nizak nivo titra smatra se negativnim, odnosno kao odsustvo autoimune bolesti, dok se povećan titar smatra pozitivnim što ukazuje na povećanu koncentraciju antinuklearnih antitela. Takođe, ako je rezultat ANA testa pozitivan, određuje se vrsta titra i njegove šare (ANA obrazac na principu indirektne imunofluorescencije), što zavisi od laboratorije u kojoj se analiza radi. U zavisnosti od vrste pozitivnog titra i njegovih šara, određuje se i moguća autoimuna bolest. Na primer, homogeni pozitivni titar može ukazati na postojanje sistemskog eritemskog lupusa (SEL). Iako pozitivan rezultat ANA testa može ukazati na autoimunu bolest, neophodna su i druga dodatna ispitivanja kako bi se ustanovila konačna dijagnoza.

   • hVALA VAM PUNO PRVOM PRILIKOM IDEM DA RADIM ANA TEST

   • Postovana Valentina,vidim da si extra pametnica bas mi takva i trebas!Pre godinu dana radila sam neke analize,ponovila ih ove godine i potpuno su iste,bez promena; Antinuklearna antitela=pozitivna,homogenog tipa,srednjeg inteziteta. ANA na HeP-2 celijama=pozitivna. nukleoplazma=pozitivna,homogena,srednjeg inteziteta. Receno mi je da imam neku autoimunu bolest i nesta vise,nikakva terapija.Zamolila bih te da mi objasnis o cemu se radi,za sada se osecam ok ali strah me je da ce se vremenom nesto iskomplikovati.Udata sam ,imam 30 god. i cerkicu 7 godina.Citala sam o tome,nije bas sjajno sto sam procitala pa bih te zamolila da mi ti strucnije objasnis i posavetujes sta da radim i kome da se obratim.Hvala ti puno!!!

 15. Postovana doktorka,
  Radila sam analize, evo napisacu rezultate, brine me najvise velika povecanost anti-tg 137.63 sta moze da pokazuje?
  AST 20
  ALT 37
  CK 76
  LDH 275
  GGT 7
  ALP 135
  TSH 3.100
  T4 92.62
  T3 1.77
  Pre pet god sam operisala karcinom dojke, a inace sam 59.god, molim Vas za odgovor

 16. postovana,
  zanima me koliko „Hasimotu“ treba vremena pa da toliko oslabi stitnu zlezdu da je neophodna supstitucija hormona? ovo pitam iz razloga sto mi je uz dijagnozu hasimoto sindroma nadjen i cvor velicine 3cm,sa urednom punkcijom i hormonskim statusom,a scintografija je pokazala je u pitanju hladan cvor,te su se doktori odlucili da mi odstrane polovinu stitne zlezde.Iskreno,ja sam ocekivao da ce mi je odstraniti celu,iz razloga sto ce ona jednog dana,zbog autoimune bolesti,oslabiti te cu svakako morati piti hormone…iz tog razloga me zanima vase misljenje,koliko vremena ona moze da radi nesmetano,koje je vase misljenje u vezi ove operacije,da li je bolje odstraniti celu ili samo polovinu stitaste zlezde? inace imam 30 godina i za sada su mi hormoni stabilini,dijagnoza mi je postavljena slucajno avgusta prosle godine,a na operaciju bih trebao za nekih 2 meseca max…
  hvala na vremenu i veliki pozdrav…

 17. Poštovana,
  Imam 34 god, dete od 26 mes, sa njenih 10 mes mi je dijagnostikovana hipertireoza autoimunog karaktera, M. Graves. Tada sam imala simptome drhtanja i iznemoglosti u rukama i nogama, tahikardiju, opadanje kose, pojačan apetit a slabljenje, izostanak ciklusa…Od tada sam bila na terapiji Tiastatom, PTU i sada pijem već izvesno vreme Thyrozol 10mg, koji mi reguliše T3 i T4 i koji su u granicama normale, a TSH je i dalje vrlo nizak 0,004(0.4 – 4.0), još na početku znači u sept 2009 su mi rađena antitela i bila su povišena, od tada mi endokrinolog kod kog idem redovno, vrlo dugo je to bilo 1x mesečno, a sada na 2-3 mes, nije tražio da radim kontrolni nalaz anti tela. Svaki put mi radi UZ i žlezda je po veličini manja, ali mu se ne sviđa što je i dalje vrlo prokrvljena, kako on kaže aktivna je i radi…Ja bih volela još 1-2 dece, a dilema mi je u sledećem, prilikom prvog odlaska kod endokrinolog(kod kog više ne idem) mi je rečeno da ja ne bih smela da ostanem trudna jer ću automatski preneti na bebu hipotireoidozu i da beba može biti mentalno retardirana, dok mi je ovaj lekar kod kog idem unazad više od godinu dana rekao i objasnio da je to ravno nemogućem itd, i da ima opciju da zatrudnim normalno i da se samo uz veću i češću kontrolu iznese cela trudnoća normalno ili da mi se uradi operacija otklanjanja štit.žlezda nakon čega ću ući u doživotnu hipo, piti izvesni lekić do kraja života, a za trudnoću nema nikakvih smetnji. Da li se ovom operacijom mogu otvoriti vrata nekoj drugoj autoimunoj bolesti, jer po meni se tu sanira posledica a ne uzrok cele bolesti, a u jednom su se složili svi lekari sa kojim sam imala priliku da pričam(zbog prirode posla imam kontakta sa zdr.radnicima) da je ovo nejbezbolnija bolest koja je mogla da me zadesi s obzirom na sklonost organizma na autoimune bolesti(AIB). I jedno prilično laičko i prosto pitanje, da li je moguće da stres zaista toliko utiče na ovu bolest? U periodu otkrivanja bolesti nisam bila pod nikakvim streso, trudnoća i uopšte porođaj i beba i sve oko nje mi je pričinjavalo ogromnu radost i spokoj. Ja sebe smatram normalnom, racionalnom, strpljivom osobom, vrlo energičnom ali ne u reakcijama, već u smislu organizovanosti i požrtvovanosti, malo sam više brižna, nekonfliktna, ali ne povučena, već naprotiv vrlo društvena osoba, u svom okruženju važim za uzor kakav treba biti…Razmišljala sam da odem i kod psihoterapeuta, možda podsvesto mislim i činim nešto što me remeti…Bila bih vam zahvalna na odgovoru i komentaru.

 18. Poštovani/a,

  radila sam ispitivanja antitela na štitnu žlezdu i dobila sam sledeće rezultate:

  TPO 2593 (referentne vrednosti: <70 70-130)
  – radioimuno odredjivanje
  TGAT 1:750 (ref. vred. do 1:100)
  – radioimuno odredjivanje

  Dok su hormoni u referentnim granicama :
  TT3 2.6 (1.2 – 2.8)
  TT4 134 (55-152)
  TSH 1.86 (0..-5.5)

  Dodatno:
  Gvožđe 10 (žene: 7-26)

  Šta znače tako visoka antitela naspram urednih hormona? Imam zakazano na endokrini krajem marta, pa me zanima da li bi trebalo da u međuvremenu uradim još neko ispitivanje.

  Da li je moguće da antitela skoče zbog virusne infekcije i prethodne upale pluća.

  Hvala na odgovoru!
  Nada – Beograd

 19. Vec godinu i 2 meseca imam povisenu temperaturu koja se javlja samo u popodnevnim casovima,i najvise sekrece do 37 sa 3,ta temperatura mi ne izaziva nikakve tegobe,sve analize u smislu sedimentacije i kks su uredne,imunoglobulini su uredni,reumatoidni fakrori su negativni,crp uredan,imam alergiju na prasinu i grinje,a virus na koksaki,i infektivnu mononukleozu su u granicama normale,negativan test na hiv,i hepatitis,rtg pluca,ultrazvuk stomaka,uredan,nalaz bubrega uredan,urinokultura uredna,levenstajn uredan,molim vas za vas savet i misljenje,i tumacenje,jer sam stvarno zabrinut?Svase tacke specijalnosti?

 20. Postovana ,
  Imam 15 godina i osetila sam neke simptome koji su me uputili da ispitam rad stitne zlezde.
  Lupanje srca, gusenje, zamaranje…
  Uradila sam nalaze i rezultati su sledeci :
  TSH : 1,29
  T3 : 11,90
  Antitela : 586
  I dalje imam iste simptome a nalaze tek treba da nosim svom lekaru . Napomena : Nisam dobila nikakvu terapiju da pijem , doktor je rekao to je pubertet samo da se prati stanje za sada.
  Molim Vas za misljenje i da li imam razloga za brigu . Unapred hvala.

 21. Moja sestra ima 22 god i pre 2 god je operisala stitnu zlezdu (izvadili su joj) i do sad su joj rezultati bili u granicama normale, medjutim sad je tsh skocio na 21 sta to znaci?

 22. Molila bih vas da mi pojasnite nalaz hormona, da li ima nesto zabrinjavajuce i da li treba da se obratim specijalisti. Brine me povisen broj atitela TPO i TGAT koji su izvan svake granice normale.

  1. koncentracija tireostimulišućeg hormona (TSH)
  radioimuno odredjivanje (IRMA)
  mU/L 1,99 (0,3-5,5)
  2. koncentracija slobodnog tiroksina (FT4)
  radioimuno odredjivanje (RIA)
  pmol/L 10,1 (eu: 9,0-23,2; hipo: do 9,0; hiper: >23,2)
  3. titar antitireoglobulinskih antitela (TGAT)
  radioimuno odredjivanje (RIA)
  titar 1:4500 do (1:100)
  4. antitela na tireoidnu peroksidazu (TPO)
  radioimuno odredjivanje (RIA)
  U/mL 438 <70 (70-130 granične vrednosti)
  5. koncentracija kalcitonina
  radioimuno odredjivanje (IRMA)
  pg/mL <9 (do 10)

  Molim Vas za misljenje i da li imam razloga za brigu . Unapred hvala.

 23. da li može da bude povećan CRP posle primanja vakcine Di Te Per?

 24. Dete mi je primilo vakcinu DiTePer i imalo je reakciju :visoka temperatura, crvenilo, otok ,bol. Laboratorija je pokazala povišen CRP. Ima li to neke povezanosti?

 25. Da li mozete da mi kazete nesto na sledecu dijagnozu.. Doktor mi nije bio bas jasan,jer se radilo u privatnoj klinici i nije mnogo pridavao vrednosti tome. dijagnoza je sledeca: „Obostrano reaktivno uvecanil.nodusi/nivo 1 b,2,3/levo i la“. Molim vas mozete mi reci o cemu je rec jer sam malo zabrinut zbog tih uvecanih nodusa??? Hvala u nared.
  Inace T3,T4 iTSH su u granici normale..

 26. Ja sam Natasa,imam 30 god. udata,imam malo dete.Zamolila bih vas da mi pojasnite moj rezultat,analize sam radila pre godinu dana ponovila sam ih sad u julu,potpuno su isti. Antinuklearna antitela=POZITIVNA,homogenog tipa,srednjeg inteziteta ANA na HeP-2 celijama=POZITIVNA nukleoplazma=pozitivna,homogena,srednjeg inteziteta. Zamolila bih vas da mi pojasnite nalaz i kazete o cemu se radi.Unapred zahvalna!!!!

 27. Imam 17 godina i pojavio se problem sa stitnjacom.Uz pregled ultrazvuka utvrđeno je
  Desni rezanj mjeri 51x20x29mm
  Lijevi rezanj mjeri 55x20x25mm
  Parenhim oba reznja štitne zlijezde hipoehogen,sa mnoštvom hiperehogenih tračaka,pseudolobuliran,nervnih kontura,sitno multicistično degenerisan.

 28. Postovana,

  imam problem sa zacecem, pa vas molim da pogledate moje nalaze.
  TSH-2,630
  FT3-5,20
  FT4-13,29
  TG-AT-13,59
  Anti TPO-37,83
  Sta znace ovako uvecana AT TPO i sta bih trebala preduzeti? Da li to moze da bude jedan od razloga za nemogucnost zaceca?

 29. imam 30 godina,i problem sa stitnom zlijezdom,,skoro sam radila nalaze i bili su u granici normale,,ali postoji i mali cvoric,pijem letrox vec godinu dana ali i dalje imam tegobe sta da radim,,kome da se obratim jer moj endokrinolog i nema bas razumjevanja za mene…..cas je bolje cas losije ali stalno koristim istu terapiju…

 30. Moze li neko da mi kaze da li ce mi kosa ponovo izrasti kada dovedem hormone stitne zlezde u normalu?

 31. moja beba ima 7 ,ipo meseci, primio je vakcinu, a posle 4 dana smo bili krv da proverimo, i leukociti mu skocili na 17,000 dali je moguce da je skocilo od vakcine? on je ok ovako nema temperaturu.

 32. E ovako, ja necu da odgovorim,. ali ne znam kako se postavlja pitanje.. dobila am nalaz sa ultra zvuka stitaste zlezde. kaze ovako:
  na poprecnom preseku desni rezanj je i dalje velicine 16x14mm a levi je 17×11,5mm. Istmus je normalne debljine 4mm. U desnom lobusu se na danasnjem pregledu moze izdvojiti manji hipoehogeni nodus velicine od 8mm. Parenhim stitne zlezde je veoma slabo diferentovan, znatno vise hipoehogen, sa brojnim nakupinama koloida, amorfnim kalcifikatima i fibroznim septama, odnosno izmenjen u smislu teze inflamacije, bez postojanja drugih nodusnih, cisticnih i ostalih fokalnih lezija. Zanima me da li ovo zvuci lose i sta znaci ?? Bila bih presrecna kada bih dobila odgovor sto pre 😀 unapred hvala 🙂

 33. Postovana,imam 33god .Pre 3 god ,usled stresa ,izgubla sam ciklus i tada je otkriven Hasimoto t.Uz th tab.Selena od 100mg ,sve se normalizovalo.Sada ,nakon 3 god,ponovo zbog jakog stresa imam problem sa stitnom zl.Moji rezultati:FRT4-7,83pmol/L,FT3-5,o9pmol/L,TSH-41,56ul/ml,TotT3-1,92nmol/L i TotT4-86,33nmol/L.Od th,krenula sam tabEuthyrox50mg,za 7 dana po 75mg,i Ferum lek jer sam i u anemijiHb1o9i Fe4,6 mcv80,8.Uglavnom mi je sve poznato“Internet je cudo“,ono sto bih volela da mi kazete nesto o prognozi bolesti,moze li se voditi normalan zivot u smislu neke normalne tel.tezine(a ne viska od 15kg)i pored normalne ishrane,ima li slucajeva izlecenja i jednostavno kakav rezim ishrane i zivota preporucujete da bih vratila svoj organizam „u normalu“.Hvala unapred,ocekujem vas odgovor,pozz!

 34. Poštovana,
  Imam 2 ćerke(11 g. i 14 g.).Obe imaju HASHIMOTO sindrom.Uradili su im i EHO vrata,gde piše za stariju ćerku sledeće“štitasta žlezda uvećana,loburiranih kontura,izrazito nehomogene ehostrukture,sa izdvajanjem brojnih hipoehogenih nodusa u oba lobusa,najveći desno je promera 15 mm,najveći levo 10 mm,uz diferenciranje hipoehogenijih sitnijih polja sa tendencijom konfluiranja i znacima dobre vaskularizacije.Infratiroidno i paratrahealno obostrano vide lgl promera do 9 mm.U nivou gornje aperture toraksa pretrahealno vidi se ovalna promena dimenzije 30x11mm,koja može odgovarati timusu.Supraklavikularno obostrano ne ide se pat.uvećane lgl.Na vratu obostrano u donjoj i srednjoj trećini vide se lgl do 10 mm,dok su u gornjoj trećini do 17 mm.“Za mlađu piše“štitasta žlezda uvećana,loburiranih kontura,nehomogena,septirana,sa izdvajanjem brojnih hipoehogenih nodusa u oba lobusa,najveći desno je promera 13 mm,najveći levo 5 mm,uz diferenciranje hipoehogenijih sitnijih polja sa tendencijom konfluiranja i znacima dobre vaskularizacije.Infratiroidno i paratrahealno obostrano vide lgl promera do 10 mm.U nivou gornje aperture toraksa pretrahealno vidi se ovalna promena dimenzije 34x11mm,koja može odgovarati timusu.Supraklavikularno obostrano ne ide se pat.uvećane lgl.Na vratu obostrano u donjoj i srednjoj trećini vide se lgl do 10 mm,dok su u gornjoj trećini do 15 mm.“
  Izvinite na opširnosti.Treba mi pomoć u tumačenju ovih nalaza.Inače je njihov endokrinolog i moj (izvadili su mi sa 16 god. štitnu žlezdu-dijagnoza Struma difusa,kao i njima)i predložio je da uradimo hormone ponovo detaljno i ako treba punkcija vrata.
  nadam se da će mi neko odgovoriti.Hvala unapred.

  • draga citateljko pokusajte djevojcicama stavljati oblogo od propolisa tj maticne mlijeci na lanenu krpu i drzati 40 dana stalno dodavati ,povremeno oprati krpu .lijek ce te uzeti od nekoga pcelara u original stanju kada je on skine sa zidova od kosnice jer pcele sa tim oblazu kosnicu i to s jeseni staviti u teglu i drzati u frizideru puno uspjeha vam zelim jer sam i ja stim regulisala nervozu hormone samo je bitno da se krpa neskida nikako 40 dana i noci poz Rada

 35. Zovem se Slavica…Vec duzi niz godina lecim se od snizene funkcije stitaste zlezde, medjutim jako sam mrsava i ne predstavljam tipican primer ovog poremecaja, Otezano gutam,imam ceste promene raspolozenja…. Zanima me da mi pojasnite i predlozite neki vid terapije…Rezultati su mi:slobodni trijod tironin(FT3)-3,2, slobodni tiroksin(FT4)-11,7, tireostimulisuci hormon(TSH)-5, tireoglobulin(TG)-0,3, anti-TPO anititela(TPOAt)-1470, a normalne vrednosti su od 0-70 IU/ml…..Jer je to glavni uzrocnik mog oteznaog gutanja…..Unapred zahvalna…

 36. zovem se Stana, vec duzi niz godina bolujem od hipertireoze. Moji trenutni rezultati izgkledaju ovako: TT3-4.13, TT4-225.65, TSH- 0.000
  Anti-tg 5073.28 u poslednjih godinu dana imam problemi sa alergijom pa bih volela da znam da li to ima neke veze sa problemima sa zlezdom???

 37. Interesuje me moze li boljeti stitna zlijezda na kojoj imam dva cvorica koji su cisticni, trosim tablete favistan, imam je vec cetvrta godina i nije me nikako boljela, a sad imam bol prema desnoj ruci, desnom grudnom kosu i na desnoj strani vrata i udara bol u desno uho i desnu stranu glave, pa neznam sta bi to znacilo. Upucena sam od doktora na punktiranje, ali kaze da nije hitno pa neznam sta da radim.

 38. interesuje me u kakvom stanju mi je stitna zlazda,rezultati su sledeci:
  TSH 9,34 mIU/L
  T4 79 nmol/L
  T3 2,0 nmol/L
  Anti-TPO >1000 IU/mL
  Anti-TG 270,3Iu/mL

 39. Postovani ,imam jedan tezak za mene neresiv problem.u februaru mi je opesisana PLUVACNA zlezda na KCS,Nainstitut MAksiko,dojagnoza:Llumphoma non-hodgkin diffusum-c83,3.zanoma me nije mi bas objasneno,samo mi je receno da je to neko laksi oblik limfoma koji se leci.Medjutim ia imam jos neke obrade na Hemastologiji.I treba da cekam ,a ja se vrlo lose osecam ,pa Vas molim,za objasnjenje dali se to stanje pogorsava sto se duze ceka.Molim Vas ja zivim od penzije koja mala pa nebi mogla da platim lecenje da se to ubrza, Jer se osecam mogo bolesnije nego pre operacije.Puno Vas pozdravlja i nadam se da se te malo da me utesite .Jer je i psihicki nepodnosljivo Milica.

 40. Zamolila bih Vas da mi protumacite analize hormona stitne zlezde uz tumačenje cele dijagnoze
  Hormoni
  7 Serum Free T4 11.62 pmol/L 9.01-19.05 BH ARC 028
  8 Serum TSH 3.010 uU/mL 0.350-4.940 BH ARC 070
  9 Serum TG At 34.40 U/mL 0.00-4.11 BH ARC 007
  10 Serum TPO At 914.11 U/mL 0.00-5.61 BH ARC 008

  Pre 4 meseca imala sam II inarkt i koristim terapiju

  Terapija
  Aspirin 100 mg dnevno
  Presolol 2×50 mg. Dnevno
  Plavix 75 mg
  Sortis 20 mg,

  Analiza lipida je:

  Serum Holesterol 3.86 mmol/L 3.90-6.20 BH ARC 037
  HDL 1.29
  poželjno>1.55 gran.pov.rizik1.55-1.04 visok rizik do 1.04

  2 Serum mmol/L BH ARC 035
  LDL 2.03
  poželjno4.10

  3 Serum mmol/L BH ARC 049 NM
  Trigliceridi 1.19
  poželjno5.64

  4 Serum mmol/L BH ARC 068

  5 Serum Faktor rizika 3.0 omer 0.0-5.6 računska

  6 Serum Index ateroskl. 1.6 omer 0.0-4.0 računska

 41. Da li niske vrednosti TSH uticu na zacece? Kako trudnoca, ako je moguca, utice na hipertireozu (Bazedovljevu bolest)?
  TSH<0,05 (0,270-4,20)
  FT3=4,5 (1,4-4,2)
  FT4=1,7 (0,8-2,0)
  Pre desetak godina postavljena dg.Bazedovljeve bolesti. Do skoro sam bila u remisiji. Pre 5 godina prva trudnoca uredna. Planiram drugo dete i moguce je da sam u drugom stanju . Laboratorijske analize su uradjene pre nedelju dana ( kada je otprilike i bila ovulacija). Kako ovakav hormonski status utice na zacece i da li, ako je do zaceca doslo moze lose uticati na bebu? Trenutno ne pijem nikakve lekove.

 42. Da li niske vrednosti TSH uticu na zacece? Kako trudnoca, ako je moguca, utice na hipertireozu (Bazedovljevu bolest)?
  TSH<0,05 (0,270-4,20)
  FT3=4,5 (1,4-4,2)
  FT4=1,7 (0,8-2,0)
  Pre desetak godina postavljena dg.Bazedovljeve bolesti. Do skoro sam bila u remisiji. Pre 5 godina prva trudnoca uredna. Planiram drugo dete i moguce je da sam u drugom stanju . Laboratorijske analize su uradjene pre nedelju dana ( kada je otprilike i bila ovulacija). Kako ovakav hormonski status utice na zacece i da li, ako je do zaceca doslo moze lose uticati na bebu? Trenutno ne pijem nikakve lekove. Imam 37 godina.

 43. Poštovani!Bila sam kod endokrinologa na ultrazvuk, i napisala mi;Štitasta žlezda je u celini smanjene veličine,nehomogene ehostrukture,a u centralnom delu LR se vidi nejasno oivičen hiperehogeni nodus promena oko 24×17 mm a centralnom delu sa znacima cistične degeneracije.
  T3- 1,77
  T4 82,60
  TSH 11,40
  Molim vas da mi napišite vaše mišljenje,unapred vam se zahvajuljem!!!!
  Sa poštovanjem-Kristina

 44. Poštovana!
  Prije otprilike dvije godine radila sam nalaze hormona štitne žlijezde i vrijednosti su bile u okviru normalnih osim TSH koji je imao vrijednost 5,7.Tada sam radila i EHO vrata i tu se vidjelo da na lijevom režnju imam jedan čvorić veličine oko 13 mm.Nisam zbog toga pila nikakve lijekove, a doktoru sam se javila jer sam imala ubrzan puls , negdje oko 100 otkucaja u minuti. Juče sam ponovila nalaz hormona i imaju slijedeće vrijednosti:
  TSH 9,3 (0,3-5,0)
  T3 0,85 (0,59-1,51)
  T4 59 (47-93)
  Molim Vas da mi odgovorite da li treba da se zabrinem zbog ovog porasta vrijednosti TSH i šta on,ustvari znači.Da li e u nekoj bližoj budućnosti mogu nadati i da će hormoni izaći iz dozvoljenih okvira?Imam 42 godine.Veoma se zahvaljujem!

 45. najprije da vam se zahvalim na ovako odlicnom opisu oboljenja stitaste zlijezde.nisam vidjela datum da li ste i dalje aktivni,ali ipak cu postaviti pitanje.
  lijecim stitnjacu vec pet godina (imam 53.god),najprije ljekovima,a prije dvije godine radila sam aplikaciju radioaktivnim jodom.uspjesno.sada pijem po jednu tabletu eutiroksa(doza zavisi ,nekad 75,nekad 50)zavisno od stanja hormona.znam da je to najvjerovatnije dozivotno.interesuje me da li treba vrsiti jos kakve pretrage osim tsh,ft3,ft4 i da li povremeno treba snimiti stitnjacu.koliko su antitijela (u startu su mi bila preko 2000)opasna i da li se i ona ovom terapijom vracaju u normalu?nokti su mi katastrofa krti ,lome se cudnim pravcima,na palcu noge se odvoji skoro do korijena,da li to ima veze sa mojom bolescu?mnogo pitanja,ali bila bih vam zahvalna na odgovoru jer nekako moj doktor nikada nema vremena da mi posveti toliko da bih se informisala o ovome.poz snezana

 46. Postovanje

  da ne opisujem sad detaljno, prilikom doplera vrata i glave (koji su ok), vidjena mi je cista na desnom reznju, 21mm. Hormoni uradjeni, svi su u redu, kalcitonin takodje, jedino mi je TPO bio 139. to je bilo 1 juna ove godine. Posle 3 i po meseca, uradim samo TPO i sad mi je 90, znaci smanjio se. Mozete li mi objasniti da li smanjenje antitela govori da se cista raspada ili da se bar smanjila?

 47. Stitasta zlezdaje urednih dijametara, homogene strukture glandularnog parenhima levog lobusa i istmusa, lako uvecanog desnog lobusa na racun nodusa dijametra do 21mm interpolarno koji je heterogene strukture – predominantno koloidno degenerisan sa solidnom komponentom prema donjem polu i kalcifikacijom prema gornjem polu bez znakova patoloskog kolornog signala, uredne intratiroidne vaskularizacije parenhima.

  Parastitaste zlezde ehotomografski nedetektabilne na tipicnim lokacijama.

  Nisu vidjene patoloski uvecane lokoregionalne LGI vrata. obostrano duz velikih krvnih sudova pojedinacne reaktivne LGL, klinicki nesignifikantne.

  nalaz odgovara solitarnom nodusu heterogene strukture u desnom lobusu stitne zlezde.

  uraditi FT4, TSH, kalcitonin i a TPO. Preporucena iglena biopsija
  ———————————————————————————-

  Evo, ovo je nalaz kompletan, i onda da nadovezem ono od ranije:

  da ne opisujem sad detaljno, prilikom doplera vrata i glave (koji su ok), vidjena mi je cista na desnom reznju, 21mm. Hormoni uradjeni, svi su u redu, kalcitonin takodje, jedino mi je TPO bio 139. to je bilo 1 juna ove godine. Posle 3 i po meseca, uradim samo TPO i sad mi je 90, znaci smanjio se. Mozete li mi objasniti da li smanjenje antitela govori da se cista raspada ili da se bar smanjila?

  sta da radim sa ovom cistom, moze li da se ODSTRANI ali samo ona, bez da se vadi i stitna? Koji je postupak? Da li ce se TPO smanjivati do normale i sta znaci ovo smanjenje? plivam i ronim neprestano 3 i po meseca, fizicki aktivan, dobro je za stres, ocigledno to moze da smiri simptome…

  zahvaljujem

 48. odgovara li neko ovde, sta je ovo, neka zajebancija?

  • Poštovani Dragane, ovaj blog nije nikakva „zajebancija“, već informativno-edukativna internet stranica. Odgovori postoje na određena pitanja, ali s obzirom na to da ovo NIJE klinika niti internet sajt tipa „pitajte lekara“, nemoguće je odgovoriti odmah svima. Takođe, administratori nemaju dovoljno slobodnog vremena kako bi sedeli 24h/24h na internetu uz kompjuter i odgovarali na brojna pitanja čitalaca. Ako se uzme u obzir činjenica da ti isti administratori imaju i svoj privatni i profesionalni život, kao i svoje privatne i profesionalne obaveze koje su PRIORITET, onda je sasvim jasno da je nemoguće postići sve, zar ne? Uostalom, možda bi ste trebali pročitati informacije na stranici „O blogu“ kako bi Vam bilo jasnije čemu služi ova stranica. Iskreno, i pored moja najbolje namere i velike želje da našim ljudima pomognem u shvatanju njihovih zdravstvenih problema, ja trenutno zaista nemam dovoljno slobodnog vremena ni mogućnosti da udovoljim svima. Hvala na čitanju. Iskren pozdrav sa moje strane.

   • Postovana Valentina imam jedno pitanje i nadam se da cu dobiti odgovor sto pre.Radila sam T3 1.60(0.9-2.5) T4 110.2 (60-120) TsH 0.05 (0.25-5.0). Od simtoma imam :malaksalost ,visok krvni pritisak,ubrzan rad srca,i jako sam nevozna i povremeno drhtanje ruku.Molim Vas da mi odgovorite da li treba da se zabrinem zbog niske vrijednosti TSH i šta on,ustvari znači.Hvala unapred

 49. Zamolila bih vas da mi protumacite nalaze i kazete mi da li imam razloga za zabrinutost.Tireoidea polinodozna struma brojni koloidni nodusi i ciste do 6-7mm u oba reznja.Karotide deblje intime do 1,5mm.Lgl na vratu do 17mm.Hvala Vam unapred.

 50. Uraditi FT4,TSH,anti TPO

 51. Uradila sam hormone.Ft4 je 34.01(pmol/l) TSH <0.005 (uLU/ml) Anti tpo 16.58 (IU/ml).Hvala

 52. Postovana!
  imam 34 god i molila bih Vas da mi objasnite sta znace ovi rezultati
  ANA na Hep-2 celijama-slabo pozitivna
  nikleoplazma-homogena,slabog inteziteta
  Unapred hvala!

 53. Postovana!
  Bolujem od hepertiroze-TSH-0.009,tT4-102.5,T3-1.89, lecim se
  skoro godinu dana lekovima TASTAT I PROPRANOLOL. Koliko dugo moye trajati lecenje_

 54. Imam 52 godine i nedavno sam saznala da imam hroničnu upalu štitne žlezde.Pošto treba da operišem žuč, ansteziolog je tražio mišljenje endokrinologa, koji mi je tržio rezultate za FT4, TSH, AMC-At,ATG-AT, koji su sledeći
  FT4 11,9
  TSH 2,36
  AMC-At(TPO) 398,2
  ATG -At 362,1
  Da li sa ovakvim rezultatima smem da primim opštu anesteziju?

 55. Radila sam tumor markere i imam pitanje da li mogu tumori markera biti povecani zbog stitne? I sta znaci ako je cea povecan?

 56. Postovana,
  Bolujem od hasimoto virusa, tj. Hipotireoidne stitne zlezde.pIijem Eutirox 50mgPoslednji put kad sam radila analize u junu su bile: TSH 5.34 opseg(0.3-5.5)mU/L , FT3 3.9opseg(3.1-6.5) pmol/L, FT4 14.8 (eu: 9.0-23.2 hipo:do 9.0 hiper vece23.2) merna jedinica pmol/L.. Radila sam ultrazvuk ali mi nisu nista obrazlozili pa vas molim da mi protumacite izvesta koji glasi: Stitasta zlezda normalnog polozaja, oblika, granicne velicine, nehomogena, pseudolobulirana, sa brojnim hipoehogenim poljima, naglasenim trakama vezivnog tkiva. Bez jasno izdvojenih nodoznih promena.Hormoni su mi se smanjili tek kad sam uz lek pocela da pijem sibirsku Aroniju, sad se TSh malo povecao u odnosu na period kad sam pila Aroniju.
  Unapred hvala

 57. Postovani,

  Izasao mi je osip po celom telu zbog kog sam lezala na Klinickom centru. Iako rezultati patologije nisu pokazali psorijazu konstatovana mi je u otpusnoj listi psoriasis guttata.

  Nakon 20-ak dana tretiranja koze kostikosteroidnim mastima u otpusnoj listi su mi prepisali mazanje kreme 10% uree emolians na celo telo i to dva puta dnevno. Nakon dva mazanja time je usledila pretpostavljam alergijska reakcija jer sam se ponovo osula.

  Zanima me da li je moguce da sam odreagovala tako na tu kremu jer sam nakon dva mazanja osetila peckanje i izbijanje sitnih tackica koje su se posle samo pogorsale?

  Takodje, vrednosti ANA testa su mi 1:160 pa me interesuje i da li je to zabrinjavajuca vrednost jer ne mogu da pronadjem referentne vrednosti ANA testa?

  Najlepse hvala na pruzenim informacijama.

  Srdacan pozdrav,

 58. Uvek se nadje neki pametni sin dragan da pokvari sve…. 😦

 59. Molila bih za savet i pomoc oko tumacenja TSH 0.3 FT3 3.89 FT4 1.3 Da li je TSH smanjen ili normalan ili u granicama?! Izludecu vise svako mi govori drugacije! Da li to znaci da imam smanjenu funkciju stitne zlezde i da li je ovo moje stanje opasno? Molim vas razjasnite mi sto pre izludecu

 60. Usporena funkcija stitne žlezde,pijem tijastat i pola propanola dnevno. Imam cvoríca na zlezdi. Molim vas obradujte me. Di mogu zatrudnit i normalno izneti trudnocu 😦

 61. Imam 23 godina i prosle godine sam saznala da imam autoimuno obolenje. Prethodio je dugi niz strestnih situacija i dugi period sam patila od nesanice. Povecana mi je AnA -antinuklearna antitela i transaminaze ast,alt,alp i y- gt. Da li mi mozete reci na koju vrstu autoimunog oboljena ukazuju moji rezultati i koje bih analize trebala raditi da bih saznala? Unapred hvala.

 62. Poštovana,
  Dobila sam na ultrazvuku sledeći nalaz. Jetra normalnog eho statusa, svetla bez jasno vidljivih fokalnih promenar-134 mm. Slezina homogena r-96mm. Oba bubrega normalne ehosonografije, debljina parenhima obostrano makro pesak desno mikrolit do 5 mm proširenih kaliksa, bez staze. Abdominalna aorta malo zadebljanog zida, lumen do 19 mm. Šta treba dalje da radim i kome da se obratim.
  Pozdrav Dragana

  • Pozdrav,
   U potrazi za resenjem svog problema, procitala sam vase pitanje. Po stuci sam med.sestra. Moj savet vam je da od svog izabranog lekara potrazite uput za konsultaciju nefrologa, pri tome, pre konsutacije, prvo odradite biohemijske analize krvi ( obavezno glikemija, urea , kreatinin, urati, bilirubin, proteini, albumini, holesterol i njegove frakcije, jetrine transaminaze AST i ALT, LDH, CRP, elektrolite Na k Ca, hloride ), kompletnu krvnu sliku sa LE formulom i sedimentacijom. I obaveno uradite opsti pregled urina sa sedimentom. Sve ove analize, zajedno sa nalazom ultrazvuka bice vam neophodne. Podaci na kom podrucju zivite, kakvu vodu pijete, kolicinu koju pijete, da li imate smetnje prri mokrenju ili pojavu i propagaciju bola ili eventualno da ste zapazili da smanjeno mokrite, mogu da budu od koristi.
   Sto se tice aorte,niste naveli koliko imate godina, da li ste pusac i da li vec bolujete od neke bolesti npr ateroskleroze, prosirenih vena, vaskulita, dijabeta, hipertenzije. u svakom slucaju mozete konsultovati vaskularnog hirurga po istom principu i naravno poneti gore spomenute laboratorijske analize.

 63. Imam 20 god.i prvi put radim nalaze za stitastu zlezdu i tsh 3.620 at tg 23 at tpo 14 da li je to uredan nalaz

 64. Pozz..desni rezanj stitne je uvecan nadjen cvor.hormoni su ok. Kalcitotin sam radila njegova vrednost je bila 159.nekad me boli kad gutam a cesto se cvor nadusi pa malo povuce sto me zbunjuje 35mm je njegova velicina ponekad me gusi i imam aritmije. Da li predlažete operaciju. I da napomenem da sam izgubila blizance u februaru ove godine.

 65. Poštovana Valentina,
  Imam nadutost u predelu vrata. Radila sam testiranje i rezultati su sledeći: FT4 9.9,TSH 1.93,a-TPO 329.Cesto imam osecaj da oko vrata imam vruc sal koji me steže. Kada sam nervozna tera me da kasljucam i dobijam blago gusenje. Izlozena sam stresu. Desava mi se da mi se vid muti, pogotovo kad pogledam niz sebe. Imam 42 godine. Molim za savet. Hvala unapred.

 66. Imam hipertireozu,I vec tri godine sam na terapiji.Preporucen mi je radioaktivni jod.Zanima me kakve su posledice,I da li on utice na opadanje kose I kosnu srz.Hvala u napred.

 67. Na ultrazvucnom pregledu stitna zlezda je hipoehogena, nehomogene eho gradje, uvecana na racun desnog reznja, blago septirana, bez cista i nodusa. Thyreoiditis.
  s-TSH 3,563, FT4 14,3, Anti TPO <10
  Molim za misljenje, savet i prognozu.
  Hvala unapred

 68. Dobar dan Valentina,imam levi rezanj stitne zlezde 6mm a desni 10mm.Dali je to problem ili ne?hvala unapred!

 69. Zamolila bi Vas da mi protumacite ultrazvuk stitne zlezde.Naime krajem jula sam operisana i tada je odstranjem levi lobus i deo istmusa .Dva meseca posle operacije radim ultrazvuk koji glasi:“Desni lobus stitne zlezde i istmicni deo ostro konturisani,dominantnih ehoa srednjih amlituda,grublje eho teksture urednog CD signala.U desnom lobusu ovalna jasno ogranicena,anehomogena promena precnika 5mm negativnog signala.U jugularnom lancu obostrano se ne vizualizuje pat. lgll.Obe submandibularne i parotidne zlezde su morfoloski mo.Obe ACC zadebljalih intima.“
  Bila bi vam zahvalna ako bi mogli malo bolje da mi protumacite ovaj nalaz.
  Unapred zahvala

 70. Zdravo, imam 23 godine. Prije mjesec dana sam saznala da imam povecana anti tijela 1000, dok je tsh 3 i ostali hormoni u redu. Bila sam kod endokrinologa i prepisao mi eutiroks 25 mg. Nemam nikakvih cvorica, ciste- cak nikakvih simptoma. Planiram bebu ali se plasim da li povecana anti tijela uticu na zacece. Pozdrav

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: