Razno

Naučno-edukativni film Nacionalne geografije o neverovatnom ljudskom telu

Da li ste znali da . . .

► Nokti porastu u proseku 4 centimetra godišnje. To je relativno malo, ali bela zona u osnovi nokta ima mali kapacitet. Da bi se jedan nokat potpuno obnovio, potrebno je 3 do 6 meseci. Ukoliko u ishrani nedostaju vitamini, gvožđe ili kalcijum, nokti su osetljiviji i lakše se lome.

► U gornjem delu nosne šupljine nalazi se površina veličine 2 kvadratna centimetra. Na njoj se nalaze mirisne ćelije koje mogu razlikovati 10 000 različitih mirisa.

► Površina jezika pokrivena je sa 3 000 papila (ukusnih kvržica) koje nam pomažu da razlikujemo ukuse. Jezik je, zapravo, prava karta ukusa. U njegovom korenu nalaze se papile za gorak ukus, na stranama jezika su papile za kiseli i slani ukus, a na vrhu jezika – papile za sladak ukus.

► Postoji tri para pljuvačnih žlezda. One svakoga dana luče litar i po pljuvačke (salive). Najviše se luči pre jela kako bi se pokrenuli procesi varenja hrane. Tokom noći lučenje pljuvačke je minimalno. Na rad pljuvačnih žlezda takođe utiče i emocionalno stanje čoveka – kada smo uplašeni ili pod stresom, lučenje pljuvačke gotovo prestaje. Uzimanjem limunovog soka, sirćeta ili nečeg slatkog, lučenje pljuvačke se izrazito povećava.

► Za redovno vlaženje oka potrebno je 6 do 30 treptaja u minutu. Ti refleksi naših očnih kapaka omogućavaju da se tokom čitavog dana stvara zaštitni film od suza koje proizvode male suzne žlezde. Zahvaljujući vlažnosti, naše oko se nesmetano pokreće u očnoj duplji.

► Kada bi se sastavili svi elementi krvotoka u čovečijem telu (sve arterije, vene i kapilari) krvotok bi bio dugačak 100 000 kilometara. Sa ovom dužinom, svi spojeni krvni sudovi mogli bi da opašu Zemljinu kuglu 2,5 puta!

► Srcu je potrebno samo 20 sekundi da krv vrati iz krvne mreže. Za vreme mirovanja srce otkuca u proseku 72 puta u minutu, što čini 4200 otkucaja u jednom satu. Srčana frekvencija može dostići i brzinu od 140 otkucaja u minutu da bi se u organizmu u posebno napornim situacijama obezbedio maksimalan protok krvi.

► Osam litara vazduha daje našim plućima potrebnu količinu kisenika. Tokom mirovanja, međutim, udišemo 16 puta po pola litra vazduha u minutu. Ukoliko hodamo ili trčimo, potrošnja vazduha se povećava, pa se broj i količina udisaja povećavaju do 60 litara vazduha u minutu.

► Bubrezi dnevno filtriraju 200 000 litara tečnosti iz koje se izdvaja samo 2 litra mokraće. Ona sadrži vodu, soli i otpadne produkte metabolizma.

► Devojčice na rođenju imaju oko milion jajnih ćelija u jajnicima. Od tog broja oko tri četvrtine propada pre puberteta, tako da ih za period reprodukcije ostaje oko 300 000. Proces propadanja jajnih ćelija se ubrzava nakon 35. godine kada se i smanjuje mogućnost začeća.

► U mililitru semene tečnosti zdravih muškaraca nalazi se prosečno 120 miliona muških polnih ćelija. Iako ih ima toliki broj, samo jedan spermatozoid biva iskorišćen za stvaranja ploda u susretu sa jajnom ćelijom.

► Naša koža ima površinu od 18 kvadratnih metara i prosečnu težinu od 2,5 do 4 kg. Svake godine sa površine kože otpadne 200 grama izumrlih ćelija. Stare ćelije bivaju zamenjene novim posle 28 dana kako bi površina kože bila glatka. Tako je do 25. godine života svakog čoveka, a od tada se ne obnavljaju sve ćelije i koža počinje da stari.

► Pet miliona dlaka raspoređeno je po čitavoj površini našeg tela. Najgušća zona je kosa. Broj dlaka na glavi iznosi oko 100 000. Dnevno otpadne od 50 do 100 vlasi. Dlaka na bradi muškaraca je neuporedivo ređa. Ima ih u proseku 25 000. Kada se brada ne bi brijala, dosegla bi dužinu od 1 m.

► Na kvadratnom centimetru dlana nalazi se 600 znojnih žlezda, ali se taj deo tela najmanje znoji. U stresnim situacijama dlanovi, međutim, postaju veoma vlažni. Ukupno u organizmu ima dva miliona znojnih žlezda i to najviše na preponama, pazuhu, rukama i stopalima koje proizvode litar znoja dnevno.