Prva funkcionalna restauracija lica


Prva Amerikanka kojoj je transplantirano celo lice pokazala je javnosti svoj novi izgled i zahvalila se timu lekara koji je uspeo da obavi skoro nemoguće – da joj stvori novo, funkcionalno lice i omogući da normalno diše i priča.
Koni Kulp ostala je bez nosa, nepca i donjih očnih kapaka kada joj je bivši muž 2004. godine pucao u glavu. Prošlog decembra, podvrgla se proceduri na klinici u Klivlendu, Ohajo koja je trajala 22 sata. Tim od 11 hirurga uspeo je da povrati oko 80 odsto njenog lica koristeći tkivo sa lica druge žene koja je preminula svega nekoliko sati pre operacije. Sve što je ostalo od njenog prvobitnog lica jesu čelo, gornji kapci, donja usna i brada.

Koni Kulp pre i posle operacije

Koni Kulp pre i posle operacije

Doktor je izjavio da gospođa Kulp, koja nije imala potporu koske i nije mogla da jede ili diše bez cevčice, sada može normalno da obavlja te funkcije.
Iako je klinika objavila podatak o ovoj operaciju u decembru, identitet žene i podaci o incidentu čuvani su u tajnosti.
Marija Siemionov, direktor za istraživanja na polju plastične hirurgije u okviru klinike, rekla je da je ova transplantacija „najsloženija funkcionalna restauracija na svetu danas“.


Prva delimična transplantacija lica izvedena je u Francuskoj 2005. godine.

Postavi komentar