Proglašena opasnost od pandemije planetarnih razmera!


Svetska zdravstvena organizacija proglasila je peti stepen uzbune od širenja svinjskog gripa. Ova faza znači da predstoji globalna zaraza, odnosno da je virus počeo da se širi sa čoveka na čoveka na planetarnom nivou.


“Čitavo čovečanstvo je u opasnosti, pa smo podigli nivo uzbune od pandemije svinjskog gripa sa četvrtog na peti stepen” saopštila je sinoć generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Margaret Čen. Iz ove organizacije objašnjeno je da faza pet znači da je makar u dve zemlje došlo do prenošenja virusa s čoveka na čoveka!
Svetska Zdravstvena organizacija saopštila je i da se povećao broj ljudi za koje je utvrđeno da su zaraženi virusom svinjskog gripa, ali da za sada nema razloga da se nivo opasnosti od pandemije podigne sa petog na šesti stepen.
Američke vlasti saopštile su da je u Teksasu umrla 23-mesečna beba od virusa svinjskog gripa. To je prva žrtva virusa H1N1 van granica Meksika, zemlje najviše pogođene tom bolešću.
Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, na prvom mestu po broju obolelih kod kojih je potvrđen virus H1N1 su SAD, Meksiko (49), Kanada (13), Španija (10), Velika Britanija, Novi Zeland i Izrael.
Stručnjaci sumnjaju da je žarište epidemije svinjskog gripa u meksičkom selu La Glorija, u čijoj blizini se nalazi velika industrijska farma svinja, a čiji je vlasnik američka kompanija „Smitfild„. Pretpostavlja se da je na toj farmi najpre buknula zaraza među svinjama, a zatim se proširila među ljude.
Svetska zdravstvena organizacija u najnovijem saopštenju navodi i to da nema razloga za uvodjenje ograničenja na putovanje ili za zatvaranje granica. Ljudima se savetuje da redovno peru ruke sapunom i da se, ukoliko dobiju simptome gripa, odmah jave lekaru.
U saopštenju se navodi i da ne postoji opasnost od širenja zaraze preko svinjskog mesa, sve dok je ono dobro termički obradjeno.
Svetska zdravstvena organizacija je takođe odlučila da se novi virus više zove „virus svinjskog gripa“ već „virus Influenca A H1N1„. Promena imena je,po svemu sudeći, izvršena na zahtev poljoprivrednika koji se bave proizvodnjom svinja i strahuju da će pretrpeti veliku ekonomsku štetu zato što naziv „svinjski grip“ sugeriše da se virus može dobiti od svinja ili preko svinjskog mesa.
U Svetskoj zdravstvenoj organizaciji kažu da su takva strahovanja bez osnova, iako virus Influenca A H1N1sadrži neke gene virusa običnog svinjskog gripa.
Od kada se pojavio novi virus, neke zemlje su zabranile uvoz svinjetine, a u Egiptu je u toku masovno uništavanje svinja.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: