Prvi virtuelni 4D čovek


Grupa naučnika sa Medicinskog Univerziteta u Kalgariju uspela je da napravi projektovani 4D model ljudskog tela (3D plus vreme)!
Ovaj model će u budućnosti pomoći lekarima i naučnicima da bolje razumeju bolesti i razne posledice mutacija i grešaka u nivou DNK.
Program CAVEman je prvi virtuelni čovek ovakve vrste koji je namenjen prevashodno istraživanjima iz oblasti genetike, kao i u edukaciji budućih hirurga. Projekat je dobio ime “Pećinski čovek” (CAVEman) upravo zbog toga što je virtuelni čovek smešten u tzv. “pećini”, virtuelnom prostoru u kome 4D model pliva u prostoru koji čine tri zida i pod. Nešto poput virtuelnih igrica, samo mnogo bolje i mnogo korisnije.
Pećinski čovek je dizajniran da liči na živog čoveka ali na ovom modelu može se prikazati celokupna složena anatomija i fiziologija ljudskog organizma.
Ovo jeste model na računaru, ali fantastično i detaljno odrađen model ljudskog tela. Glavna prednost u odnosu na istraživanje mrtvog tela je u tome sto, na ovaj način, mogu da se mere veličine koje su inače nemerljive ili teško merljive u eksperimentalnim uslovima.
Bez obzira na originalnost i vrednost modela, ovo ne predstavlja otkriće u pravom smislu reci, jer su i ranije pravljeni modeli čoveka, ili bar pojedinih sistema ljudskog organizma. Međutim, ovo remek-delo predstavlja fantastičan spoj svih podmodela ljudskog organizma ikada napravljenih.
Uporedo sa napredovanjem današnje tehnologije, ovaj 4D virtuelni model čoveka pomoći će u brojnim istraživanjima i budućem razvoju savremene medicine.

Jedno reagovanje

  1. Sjajna stvar!

Postavi komentar