I umereno ispijanje alkohola vraća bolne uspomene


Ukoliko često posežete za čašom vina ili žestokog pića kada želite da zaboravite bolne ili neprijatne situacije, trebalo bi da razmislite još jednom. I to veoma ozbiljno. Prema rečima britanskih stručnjaka, ispijanje alkohola sa ciljem da se zaboravi nešto ružno ili neprijatno može samo da pojača bolna osećanja i sećanja koja želite da potisnete ili koja ste već potisli.

Ukoliko neprijatne situacije želite da zaboravite posežući za alkoholom, trebalo bi da razmislite još jednom, jer i umereno ispijanje alkohola vraća bolne uspomene.

Ukoliko neprijatne situacije želite da zaboravite posežući za alkoholom, trebalo bi da razmislite još jednom, jer i umereno ispijanje alkohola vraća bolne uspomene.

U istraživanju koje je nedavno sproveo prestižni University College London učestvovalo je 50 ljudi. Jedna grupa ispitanika pila je alkohol, a druga sokove. Tokom sedmodnevnog ispitivanja, neprestalno su im prikazivane potresne scene iz svakodnevnog života. Na kraju istraživanja, stručnjaci su zaključili da je kontekstualna memorija, odnosno memorija gde se čuvaju sećanja stečena tokom dana, bitno smanjena kod onih ispitanika koji su se opijali. Takođe, reakcija na stres preterana je kod osoba koje su pile po nekoliko čaša vina dnevno. Zaključak ovog ispitivanja je da se, kod svih osoba koje konzumiraju alkohol, javljaju takozvani nevoljni stresni flešbekovi, odnosno slike sećanja onoga što su te osobe doživele i što je na njih negativno uticalo. Samim tim ispijanje alkohola sa ciljem da se nešto neprijatno ili bolno zaboravi, nije uvek najbolja opcija.
Profesorka Valeri Kuran izjavila je da je istina da, kada se čovek napije, zaista može da zaboravi neprijatna ili bolna sećanja, ali konzumiranje alkohola samo produbljuje bol i čini osobu nesigurnom i paničnom. Razlog tome je što osoba gubi kontrolu nad sobom i sećanjima, a najdublji strahovi i najbolnija osećanja upravo tada izlaze površinu.
Dakle, ukoliko bolne ili neprijatne situacije želite da zaboravite posežući za alkoholom, trebalo bi da razmislite još jednom kako se, slučajno, ne bi našli u začaranom krugu svojih emocija i učinili sebe još nesigurnijim.

Celu studiju sa „University College London“ možete pronaći OVDE.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: