Norvatisova vakcina tipa Focetria®


Protiv novog virusa gripa A (H1N1) građani Srbije će biti vakcinisani Norvatisovom vakcinom tipa Focetria® (Pandemic Influenza vaccine Focetria®).
U zvaničnij dokumentaciji o ovoj vakcini, u kojoj su opisani sadržaj, kvalitet i način primene vakcine, kao i moguće loše reakcije pacijenta na nju, navodi se da je kliničko ispitivanje Focetria® vakcine sprovedeno na 134 odrasle i 123 starije osobe. Najveći broj njih imao je blage, kratkotrajne reakcije, a iz Norvatisa kažu da je zabeležen kvalitetan imuni odgovor, sličan sezonskoj vakcini protiv gripa.

Pandemic Influenza vaccine Focetria®

Pandemic Influenza vaccine Focetria®

Kao moguće reakcije na vakcinu navode se bol, crvenilo, glavobolja i umor kao veoma učestale reakcije, dok se kožne reakcije kao što su Pruritus ili Urtikarija smatraju neuobičajenim kožnim reakcijama nakon primljene vakcine. Inače, pruritis je stručni naziv za neprijatan osećaj koji izaziva želju za češanjem i može biti praćen ozbiljnim unutrašnjim oboljenjima. Urtikarija je pojava bledog ili svetlo crvenog otoka kože sa jakim svrabom. Može da traje do šest dana i mnogo češće se javlja kod osoba sa bolestima jetre ili creva. Pored blagih reakcija poput bola, otoka i crvenila, iz Norvatisovog uputstva se ukazuje i na moguću pojavu povišene temperature do 38 stepeni.
Ostale reakcije na Focetria® vakcinu grupisane su kao retke ili veoma retke poput alergijskih reakcija koje u veoma retkim slučajevima mogu dovesti do šoka. Takođe, pojava neuralgije, parestezije ili konvulzija smatraju se retkim reakcijama. Neuralgija je bol u području koje pokriva jedan ili više živaca, a manifestuje se jakim, upornim i gotovo neizdrživim bolovima u području slepoočnica ili jedne polovine lica. Parestezija znači trnjenje, bockanje ili žarenje u rukama i nogama i može biti posledica oštećenja živaca. Konvulzije nisu bolest, već propratna pojava nekog oboljenja i manifestuju se nenamernim i naglim skupljanjem (grčem) mišića. Kao retka reakcija navodi se i tranzitorna trombocitopenija koja znači smanjen broj trombocita u krvi.
Veoma retke reakcije na Focetria® vakcinu su neurološke prirode, odnosno neurološka oboljenja poput blage upale mozga praćene glavoboljom, povišenom temperaturom, gubitkom energije i slabljenjem imuniteta (Encefalomijelitis) ili upale nerva perifernog nervnog sistema (Neuritis). Vaskulitis je skup retkih bolesti kojima je glavna osobina upala krvnih žila. On takođe spada u grupu vrlo retkih reakcija na ovu vakcinu. Giljen-Bareov sindrom (ili Guillain-Barreov sindrom) je akutna autoimuna bolest koju odlikuju naglo nastale simetrične paralize mišića ekstremiteta i ugašeni mišićni refleksi. Kod čoveka se ovaj sindrom manifestuje mlitavošću mišića, otežanom pokretljivošću i paralizom.
Ako je suditi po podacima sa zvanične deklaracije kompanije Novartis, neželjeni efekti vakcine protiv gripa A (H1N1) se mogu očekivati, ali stručnjaci objašnjavaju da smo se sa sličnim nuspojavama susretali i kod svih dosadašnjih vakcina.
Norvatisova Focetria® vakcina koristi se najmanje 17 zemalja u svetu i do sada nisu zabeleženi slučajevi ozbiljnijih neželjenih reakcija. Između ostalih, ova vakcina koristi se u Nemačkoj, Italiji, Švajcarskoj, Danskoj i Švedskoj.
Prema rečima farmakologa, Focetria® vakcina je subjunit-inaktivisana-adjuvantna vakcina koja je veoma slična split cepivu. Subjunit znači da se sastoji iz delova i po tome je vrlo bliska split vakcini. Iako nije potpuno ista, Focetria® vakcina je od svih ostalih vakcina najbliža split vakcini. Inaktivisana znači da je mrtva, a adjuvanta da ima adjuvant ili dodatak koji pojačava dejstvo imunogena, odnosno bolji odgovor organizma. U svakom slučaju, od nje se javlja mnogo manje reakcija nego od drugih vakcina. Vakcinacija je najbolja zaštita protiv svinjskog gripa, ali iz Norvatisa nagoveštavaju da ovu vakcinu ne bi trebalo da se prime trudnice u prva tri meseca trudnoće, deca mlađa od šest meseci i osobe alergične na jaja, perje i piletinu.
Focetria® vakcina stiže sutra u Srbiju, a u ponedeljak će biti poslata na testiranje u Agenciju za lekove. Prema rečima naših epidemiologa, vakcinacija građana Srbije mogla bi da počne do 15. decembra. Inače, prema poslednjim zvaničnim informacijama, u Srbiji je od svinjskog gripa dosad obolelo 364 osoba, a umrlo 17 obolelih.

Advertisements

7 reagovanja

 1. Imam dete staro sedam i po meseci, izašli smo iz porodilišta sa dijagnozom FOA LD šanta (šta god to značilo). Pozvali su nas iz lokalne ambulante(pedijatar) da odlučimo da li ćemo vakcinisati dete. Ja sam u dogovoru sa suprugom pristala da se dete vakciniše, ali mi je doktorka pedijatar rekla da bi trebala da se čujem sa našim kardiologom i da pročitam brošure o vakcini koje mi je poslala, da još malo razmislim pa ćemo se opet čuti. Pozvala sam doktorku kardiolog telefonom jer sam daleko od Zrenjanina a zbog nevremena nisam u mogućnosti da stignem do tamo. Ona mi je ukratko odgovorila da ona sa tim nema ništa i da ništa ne zna o vakcinaciji. Čak mi je i predložila da ja njoj donesem uputstvo o vakcini. Ja Vas pitam da li je moguće da doktori nisu informisani o vakcini, i zašto niko neće da nam da ikakav savet o vakcini, i zašto skidaju odgovornost sa sebe time što nas šalju kod drugog doktora? Da li vakcina nije ispitana, kao što se priča, da li je pouzdana? Po gore navedenom tekstu uopšte nisu navedene rekcije beba od šest meseci pa naviše, nisu ni rađena ispitivanja na bebama i deci. ZAŠTO? Šta se zaista dešava. Ja sam za to da se dete vakciniša pa čak i svi mi ukućani ali Vas molim da mi odagnete sumnje.

  • Poštovana Jelena, izvinjavam se na odgovoru koji malo kasni, međutim nisam bila u mogućnosti da Vam odgovorim ranije. Takođe, zahvaljujem se Jovici koji Vam je odgovorio.
   Foramen ovale atrial (FOA) left-to-right (L-D) shunt ili foramen ovale između leve i desne pretkomore srca je normalna struktura srca kod svih odojčadi. Najbolje se može opisati kao „vrata“ izmedju desne i leve pretkomore. Ova struktura je neophodna za pravilnu cirkulaciju fetusa, njegovu oksigenaciju, ishranu bogate krvi iz posteljice i prenatalni razvoj mozga fetusa. Tokom fetalnog života, dok je beba još u materici, ova „vrata“ su otvorena i krv prelazi iz desne u levu pretkomoru fetusa. Međutim, nakon odvajanja placente i u prvih nekoliko udisaja novorođenčeta, leva pretkomora se popunjava krvlju vraćenom iz pluća i foramen ovale počinje da se zatvara. Tokom prvih godina života deteta, foramen ovale se potpuno zatvora i postaje pravi zid koji razdvaja levu i desnu pretkomoru srca. Foramen ovale se javlja kod svih novorođenčadi, a vremenski period koji je potreban da se on zatvori varira. Neke od studija su pokazale da je kod 20-34% odraslih ljudi od treće do devete decenije života prisutan minimalni Foramen ovale, odnosno vrlo mali otvor između leve i desne pretkomore. Više o tome možete pronaći na sledećem linku : http://emedicine.medscape.com/article/894483-overview
   Što se tiče vakvine protiv novog gripa H1N1, zaista mi je žao što svakodnevno slušam priče o raznim teorijama zavere i tome kako oni koji su dužni da zaštite ljude ne rade svoj posao kako treba. Vakcina protiv ovog gripa je bezbedna i zaista nema razloga ne primiti je. U prilog tome reći ću Vam da sam je ja primila u novembru, kao i moja deca i nismo imale nikakvih problema vezanih za nju. Iako ona nije 100% efikasna, jedina je zaštita protiv ovog oblika virusa koji zaista može biti smrtonosan. Nedavne kanadske studije pokazale su da virus gripa H1N1 napada direktno respiratorne ćelije (pluća) što pogoršava kliničku sliku pacijenta. S obzirom na to da je regeneracija ovih vitalno važnih ćelija spora (oko mesec dana), brojne su komplikacije koje mogu nastati kao posledica virusne infekcije virusom H1N1. Što se tiče ispitivanja vakcina, ona se vrlo retko vrše nad decom što ne znači da su vakcine opasne za decu. Da je tako, sve ostale vakcine, poput one protiv difterije, velikih boginja ili meningitisa, bile bi strogo kontraindikovane kod male dece. U svakom slučaju, konsultacija sa kardiologom je neophodna kao i edukacija o vakcini pre nego što donesete konačnu odluku.
   Što se tiče informisanost lekara o ovoj vakcini, zaista ne bih komentarisala to, jer je vakcinacija protiv ovog virusa stvar epidemiologa što znači da su oni jedini nadležni da daju sve potrebne informacije javnosti. Svako od nas ima moralno pravo na svoje mišljenje, ali ipak treba napraviti jasnu granicu između subjektivnog i objektivnog u čemu se, između ostalog, ogleda profesionalizam. Iskreno se nadam da sam vam pomogla u otklanjanju sumnje. Hvala Vam što čitate ovaj blog.

   • Čitala sam uputstvo Focetria vakcine na internetu,i tamo se preporučuje revakcinacija nakon 3 nedelje posle primanja vakcine.Zašto se to ne primenjuje kod nas? Dali smo i sa jednom vakcinacijom dovoljno zaštićeni?

 2. Poštovana gospođo!
  Ta rupica na srcu Vašeg deteta između leve i desne pretkomore će se vremenom,kako dete odrasta, i sama zatvoriti. Potrebne su samo povremene kontrole tj. eho pregledi srca da bi se to zatvaranje i potvrdilo. A što se vakcine tiče očigledno je da će je veoma mali broj dece primiti! Samo lepo pazite Vašu bebu i ne bi trebalo biti nikakvih problema. Pozdrav!

 3. postovani…
  htjela bi da pitam nekoga ko je upucen da mi odgovori na ovo pitanje.. DJKEJCAK JE VAKCINISAN NA VIRUS H1N1 I PROSLO JE 15 DANA, MEDJUTIM DOBIO JE VISOKU TEMPERATURU39.9 I POVRACANJE,OBILNO
  DA LI JE MOGUCE D JE TO JEDNA OD POSLEDICA VIRUSA? NA NALAZIMA UKAZUJE N EKU UPALU U ORGANIZMU…
  MOLIM ODGOVOR

  • Poštovana Slađana, povišena temperatura koja se može javiti kao neželjena reakcija nakon vakcinacije uglavnom se manifestuje odmah nakon primanja vakcine u trajanju od maksimalno 72h (do 3 dana nakon vakcinacije). Kao što je već pisano o tome, primljena vakcina ne može osigurati 100% zaštitu protiv virusa, ali će svakako ublažiti simptome virusne infekcije ukoliko do nje dođe. S obzirom na to da kažete da je prošlo 15 dana od vakcinacije, temperatura i povraćanje u tom slučaju ne mogu biti posledica vakcinacije. S obzirom na to da je temperatura prvi simptom koji ukazuje na neki zapaljenjski proces u organizmu, najbolje je konsultovati pedijatra kako bi se uradele dodatne analize (laboratorijska analiza krvne slike, leukocitarna formula,hemokultura, na primer) i utvrdilo o kojoj upali je reč i koji je to patogeni organizam koji je izazvao upalu (virus ili bakterija). Povraćanje je takođe jedan od pratećih simptoma upale kod dece, što takođe znači da je konsultacija lekara neophodna. Takođe, dobra hidratacija deteta je poželjna kako bi se izbegle dodatne komplikacije uzrokovane gubitkom tečnosti iz organizma. Pojite Vaše dete tečnostima redovno i konsultujte se sa Vašim lekarom.

 4. Poštovana Ester, revakcinacija vakcinom protiv virusa gripa H1N1 bila je diskutabilna samo u slučaju male dece do 3 godina starosti. Međutim, najnovija istraživanja pokazala su da je doza vakcine koja se daje maloj deci sasvim dovoljna da obezbedi adekvatnu zaštitu protiv ove vrste gripa. Kod odraslih, jedna doza vakcine može pružiti dobru zaštitu protiv virusa gripa H1N1 zbog čega nema potrebe za revakcinacijom.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: