Pomozimo Radovanu da stane na svoje noge


Kažu da je mladost najlepša nota u tužnoj muzici života. Norveški pisac Agnar Mykle govorio je da je mladost nešto što imaju samo mladi i što cene samo stariji. Naš nobelovac Ivo Andrić napisao je da je mladost sretno doba u kome čovek počinje da veruje u sebe, a još nije prestao da veruje drugima. Međutim, koliko se radosti krije u ovom sretnom dobu ljudskog života, toliko ona može tuge da nosi u trenutku kada se život surovo poigra sa njom. Dvadesetogodišnji Radovan Radojičić iz Lukovske Banje kod Kuršumlije mesecima već nosi na svojim nejakim plećima ovo teško breme surove igre života. Sam i bez igde ikog svog, ovaj nekada veseli mladić, danas vezan za bolesničku postelju razmišlja o svakom trenutku svoga života. Od sećanja na svoju mladost ima još samo nadu da će mu život pružiti još jednu šansu da stane na svoje noge, izađe iz bolnice i konačno uzme život u sopstvene ruke.

Radovan Radojičić iz Lukovske Banje kod Kuršumlije

Radovan Radojičić iz Lukovske Banje kod Kuršumlije

Još kao sedmogodišnji dečak, Radovan Radojičić ostao je bez majke Radomire koja je umrla od raka dojke. Otac Milivoje, radnik „Srbijašuma“, bio mu je od tada sve – otac, majka i najbolji drug. Međutim, pre dve godine život se ponovo surovo poigrao sa njegovom teškom sudbinom i oduzeo mu i ovu jedinu potporu koju je imao nakon smrti majke. Nakon smrti oca, Radomir je ostao sam da se bori sa životnim neizvesnostima. Sa nasleđenom očevom penzijom iz „Srbijašuma“, upisao je Fakultet Elektroenergetike u Zvečanu. Tada se još uvek činilo da je budućnost pred njim. A onda je došao dan svetog Ilije, porodične krsne slave, i još jedna tragedija koja je zauvek izmenila životni put ovog nekada veselog mladog čoveka. Bezazleni skok u reku, sa mosta visokog više od pet metara, vezao je dvadesetogodišnjeg Radovan Radojičić iz Lukovske Banje kod Kuršumlije za bolesničku postelju. Prelom petog vratnog pršljena potpuno je paralizovao ovaj mladi život. Zbog nemogućnosti da nastavi započete studije, očeva penzija mu je oduzeta. Sam i bez ikakve materijalne pomoći, danas ovaj mladić pokušava da ugleda bilo kakvu svetlost u tami života na hirurškom odeljenju prokupačke bolnice. Uz pomoć višeg fizioterapeuta Ivana Miladinovića pomera desnu šaku, ali još uvek nije u stanju da „upravlja“ svojim telom. Medicinske dijagnoze ovog mladića su :
FRACTURA COMPRESIVA CORPORIS VERTEBRAE C5 – što znači da je Radovan Radojičić imao kompresivni prelom mehaničkom silom (kompresija znači pritisak) pršljenskog tela C5 (peti cervikalni ili vratni pršljen).
CONTUSIO MEDULLE SPINALIS – u prevodu znači nagnječenje kičmenog stuba.
PARAPLEGIO INFERIOR ET PARAPARESIS SUPERIOR – Paraplegija je motorna ili senzitivna paraliza donje polovine tela uzrokovana povredom kičmenog stuba. Pareza je delimična oduzetost gornje polovine tela nastala kao posledica organskog oštećenja mozga i nervnih puteva.
Drugim rečima, prelom petog vratnog pršljena manifestovao se oduzetošću mladićevog tela, odnosno svih ekstremiteta. Dve operacije na Neurohirurgiji u Nišu, postavljena „kragna“ na vratu i redovne vežbe sa fizioterapeutima polako daju rezulatate tako da Radovan danas uspeva da pokrene desnu ruku i levu nogu. Kao posledica dugog ležanja u bolesničkoj postelji, na petama i na krstima pojavile su se hronične rane izazvane pritiskom (dekubitus). Oštećenje ovih tkiva je posledica dugog položaja tela u jednoj poziciji (produženi pritisak). Međutim, Radovan kaže da se oseća bolje iako ga po izlasku iz bolnice očekuje prazna kuća i neizvesna budućnost.
Hronične rane na petama posledica su dugog položaja tela u jednoj poziciji

Hronične rane na petama posledica su dugog položaja tela u jednoj poziciji

Znajući za tešku sudbinu koja je zadesila ovog mladića, komšije pokušavaju da mu pomognu skupljajući novčane priloge u skladu sa svojim mogućnostima kako bi Radovanu obezbedili minimum neophodnih novčanih sredstava. U tu svrhu, ovih dana otvoreni su dinarski i devizni žiro računi na ime Radovana Radojičića kako bi mu svi mi, svojim novčanim prilozima, omogućili da što pre stane na svoje noge i uzme život u svoje ruke. Ovim putem Vas pozivamo da pomognete dvadesetogodišnjem Radovanu Radojičiću iz Lukovske Banje kod Kuršumlije koji sam nosi ovo teško breme surove igre života, trajno vezan za bolesničku postelju Hiruškog odeljenja u Prokuplju.

– Dinarski račun na ime Radovana Radojičića otvoren je kod Poštanske štedionice Beograd, ekspozitura Prokuplje :

Radovan Radojičić
Broj računa : 200-24477550-58
Poštanskaš štedionica
Filijala Niš, ekspozitura Prokuplje

18400 Prokuplje
Broj telefona ekspoziture u Prokuplju : 027/334-011

– Devizni račun na ime Radovana Radojičića otvoren je kod Komercijalne banke Beograd, ekspozitura Prokuplje :

Radovan Radojičić
Broj računa : 90-310-1028879-2
Komercijalna banka
Ekspozitura Prokuplje

Ratka Pavlovića bb
18400 Prokuplje
Broj telefona ekspoziture u Prokuplju : 027/322-708

S obzirom na to da humanost treba da bude jedna od najvećih vrlina svakog čoveka, iskreno se nadamo da će ljudskost u nama uspeti da pomogne ovom mladiću teške sudbine da ponovo ugleda svetlost na kraju tunela. Nemačka poslovica kaže da je mladost mana koja se svakim danom ispravlja. Zato molimo sve humane ljude širom sveta da svojim novčanim prilozima, u skladu sa svojim mogućnostima, pomognu ovoj mladost da stane na sopstvene noge kako bi ispravio tešku grešku sudbine koju mu je život nametnuo.
Hvala unapred!

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: