Grip A (H1N1) : Američki stručnjaci odgovaraju javnosti


Više od 22 miliona Amerikanaca obolelo je od novog gripa, a 3.900 je umrlo, od kojih više od 500 dece, pokazuju najnoviji podaci američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti. Jedan od najpoznatijih američkih dnevnika „The New York Times“ anketirao je nedavno najpriznatije stručnjake iz oblasti medicine na temu vakcinacije protiv svinjskog gripa. Na najčešće postavljana pitanja o novoj vakcini odgovarali su specijalisti za infektivne bolesti , specijalisti za zarazne bolesti, direktor američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti dr Tomas R. Frajden i sekretar Agencije za zdravstvo i ljudske usluge Ketlin Sibelijus. Ovde možete pročitati najzanimljivija pitanja i odgovore vezane za vakcinu protiv gripa A (H1N1).
U čemu je razlika između vakcina za običan i novi grip?
– Vakcina protiv novog gripa sadrži samo soj virusa H1N1, a protiv sezonskog gripa sadrži koktel virusa: H3N2, redovnog sezonskog gripa i virus gripa tipa B.
Da li je vakcina protiv grupa A H1N1 bezbedna, s obzirom na to da je nova?– Svake godine se pravi potpuno nova vakcina protiv gripa za koji se pretpostavlja da će biti aktivan. Tako je i vakcina protiv novog gripa napravljena na isti način, ona je testirana i klinički ispitana kao i svaka druga.
Kakva su iskustva zemalja gde je ova vakcina u upotrebi?
– U Kini, na primer, od 39.000 vakcinisanih osoba samo četvoro je imalo neželjene efekte i to grčeve u mišićima i glavobolju. To može da govori da je ova vakcina čak bolje testirana od vakcine protiv sezonskog gripa.
Zašto se neke vakcine daju nazalno kroz nos, a neke ubodom u rame?
– Vakcina koja se daje u rame napravljena je od mrtvih virusa koji mogu da stimulišu imuni sistem da izazove zaštitu. Nazalna je napravljena od oslabljenog virusa koji nije potpuno ubijen, a neke studije pokazuju da je ona efikasnija od tradicionalne. Nazalna nije odobrena za trudnice, obolele od astme, srčanih oboljenja i dijabetesa.
Koliko vremena je potrebno da se posle vakcinacije razvije imunitet?
– Sedam, osam dana, nešto brže nego nakon vakcinacije protiv običnog gripa. Deca do 14 godina starosti moraće da prime dve doze vakcine u razmaku od mesec dana, a potpuni imunitet imaće tek nedelju dana nakon druge doze.
Može li se istovremeno primiti i vakcina protiv redovnog gripa?
– Može se primiti kombinacija nazalne vakcine (u nos) protiv gripa A (H1N1) i vakcine protiv sezonskog gripa. Oni koji bi obe vakcine da prime u rame, treba da sačekaju najmanje dve nedelje između dve vakcinacije.
Da li da se vakcinišu oni koji su već preležali grip?
– Ne, ako imate potvrdu laboratorije da ste bili zaraženi baš virusom A (H1N1), ali to ne znači da ste zaštićeni od sezonskog gripa.
Da li sme da se vakciniše onaj ko ima temperaturu?
– Vakcinisanje se nikada ne preporučuje kod osoba koje imaju simptome bilo koje bolesti.
Smeju li alergični na jaja da prime vakcinu?
– Vakcina se ne daje osobama koje su alergične na jaja, oni koji su skloni alergijama treba da urade alergo-test kako bi se utvrdilo da li će biti alergični na vakcinu.
Da li trudnice treba da prime vakcinu?
– Trudnice su izložene većem riziku jer je njihov imuni sistem oslabljen. Za osobe sa oslabljenim imunitetom nema mnogo koristi od vakcinacije. To se odnosi i na obolele od svih vrsta karcinoma, koji prolaze kroz hemoterapiju, astmatičare, one koji su nedavno bile podvrgnuti presađivanju organa i narkomane.
Da li je istina da vakcina protiv novog gripa sadrži živu?
– Vakcina je upakovana u bočice koje se mogu upotrebljavati više puta i zbog toga sadrže timerosal, konzervans koji sprečava kontaminaciju fiola. Tako jedna doza sadrži oko 25 mikrograma žive. Poređenja radi, konzerva tunjevine ima oko 28 miligrama žive. Žive nema u nazalnoj vakcini.

Sva ostala pitanja i odgovore možete pročitati na stranici „Swine Flu (H1N1) Vaccine“ američkog New York Times-a. (engleski jezik)

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: