Grip A (H1N1) : Vaša beba i Vi


Virus gripa A (H1N1), često nazivan i „svinjski grip”, prvi put je otkriven kod ljudi aprila 2009. godine u Sjedinjenim Američkim Državama. Virus se prenosi sa čoveka na čoveka, kao i obični sezonski grip.
Zbog svog uzrasta, kod beba postoji povećani rizik od pojave komplikacija ukoliko obole od ovog gripa. S obzirom da su saznanja o zaštiti beba od gripa vrlo skromna, treba se držati nekih preporuka kako bi ste što bolje zaštitili svoje dete. Prema stručnim saznanjima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (Centers for Disease Control and Prevention), neophodno je svakodnevno sprovođenje osnovne mere higijene : često pranje ruku sapunom i vodom ili korišćenje dezinfekcionog sredstva za ruke na bazi alkohola, naročito pre hranjenja bebe. Takođe, izbegavajte da kašljete ili kijate bebi u lice dok je hranjenite ili u bilo kom trenutku dok se nalazite u blizini bebe. Ukoliko je to moguće, bebu treba da neguju samo one osobe koje su zdrave. Ukoliko ste bolesni i nemate nikoga drugog ko bi mogao da preuzme brigu o Vašoj bebi, obavezno nosite masku za lice koja će pokriti Vaša usta i nos. Takođe, prilikom kijanja i kašljanja obavezno pokrijte nos i usta papirnom maramicom koju ćete odmah nakon upotrebe baciti u korpu za otpatke. Prostorije u kojima se beba nalazi moraju biti dobro provetrene.

Vaše mleko je najbolja zaštita za Vaše dete

Vaše mleko je najbolja zaštita za Vaše dete

Ukoliko je to moguće, najbolje je tražiti pomoć od nekoga ko je zdrav da preuzme negu i hranjenje bebe. Ako bebu dojite, preporučljivo je da neko od zdravih osoba preuzme ishranu bebe mlekom dobijenim izmlazanjem Vašeg mleka. Idealno je da beba uzrasta do šest meseci dobija majčino mleko, jer je dokazano da ono štiti bebino zdravlje. Naučne studije pokazale su da bebe koje nisu dojene češće obolevaju od oboljenja sličnih gripu, a klinička slika kod njih je često mnogo ozbiljnija od one koja se razvija kod beba koje su dojene. Imajući u vidu da se radi o novom obliku virusa, specifične mere zaštite nisu još uvek dokazane. Zaštitna antitela majke se prenose na bebu putem dojenja. Zbog toga je preporučljivo da, ukoliko ste bolesti, neko drugi hrani bebu Vašim mlekom. Ne bi trebalo da prestanete sa dojenjem ukoliko ste bili u kontaktu sa novim virusom gripa zato što se u organizmu majke koja je bila u kontaktu sa ovim virusom stvaraju zaštitna antitela koja se, putem dojenja, prenose na bebu. Imajući u vidu da je imuni (odbrambeni) sistem male bebe još uvek u razvoju, ovo prenošenje antitela je veoma važno za Vaše dete. Ipak, ukoliko obolite, obavezno tražite pomoć zdrave osobe koja će bebu hraniti vašim mlekom. Uzimanje lekova dok dojite bebu nije kontraindikovano, ali terapiju mora propisati isključivo lekar. Opravdano je da uzimate lekove u cilju zaštite od obolevanja, ali to možete učiniti jedino u dogovoru sa svojim lekarom. Ukoliko dojite, a uzimate lekove, trebalo bi da izmlazate svoje mleko u bočice i pokušati da pronađete zdravu osobu koja će nahraniti Vašu bebu. Ukoliko pretpostavljate da ste bili u kontaktu sa virusom gripa, dojenje bebe bi trebali nastaviti sve do onog trenutka dok ne prepoznate simptome oboljenja poput temperature, kašlja ili bola u grlu. Ukoliko je Vaša beba obolela od gripa jedna od najboljih stvari koju možete učiniti za nju je da nastavite sa dojenjem. Nemojte prekidati dojenje bolesne bebe već joj dozvolite da doji kad god poželi. Bebe koje su bolesne traže više tečnosti nego kada su zdrave, a majčino mleko je najbolja nadoknada tečnosti. Ono je bolja nadoknada i od vode, jer štiti imuni sistem Vaše bebe. U slučaju da je Vaša beba toliko bolesna da ne može da sisa sama, treba joj ponuditi na neki drugi način (kašikom, bočicom, itd.) Vaše mleko sakupljeno izmlazanjem.
Dakle, Vaše mleko je najbolja zaštita za Vaše dete i ne postoji apsolutno ni jedan razlog da ga uskratite svom detetu. Jedino što trebate učiniti, ukoliko ste oboleli od virusa gripa A (H1N1) je zatražiti pomoć neke druge zdrave osobe koja će bebu hraniti Vašim mlekom.

Advertisements

Jedno reagovanje

  1. Majcino mleko,majcino mleko,majcino mleko…a sta je sa bebama koje se hrane vestackom hranom i majkama koje na zalost ne mogu da priuste svojim bebama to „majcino mleko“ ?

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: