Proglašena epidemija novog gripa u Srbiji


Ministar zdravlja Tomica Milosavljević proglasio je danas epidemiju novog gripa A H1N1 na teritoriji Srbije. Na konferenciji za novinare u zgradi Vlade Srbije, ministar zdravlja je rekao da naredba za proglašenje epidemije Ministarstva za zdravlje, između ostalog, podrazumeva vanredni epidemiološki nadzor, zabranu okupljanja na javnim mestima, uključujući škole i predškolske ustanove u celoj državi ili u delovima zemlje u skladu sa procenom nadležnih zdravstvenih ustanova.


Ministar zdravlja Tomica Milosavljević je objasnio da to znači da u ovom trenutku nema opšte zabrane te vrste. Proglašenje epidemije podrazumeva i vanrednu imunizaciju, a prednost će imati osobe sa hroničnim poremećajima zdravlja i deca starija od šest meseci.
Ministar zdravlja Tomica Milosavljević je naglasio da Srbija ne kasni sa početkom imunizacije, budući da će biti jedna od prvih zemalja van EU koja će započeti vakcinaciju protiv novog gripa. Naredba o proglašenju epidemije stupa na snagu nakon objavljivanja u službenom glasniku Srbije.
Prema podacima Radne grupe sa ministrom zdravlja, grad Beograd je takođe prijavio epidemiju čime se pridružio gradovima poput Novog Sada, Čačka, Niš i Užicu koji su ranije to učinili. To je još jedan vrlo važan podatak na osnovu kojeg je Radna grupa predložila ministru zdravlja da proglasi epidemiju u celoj državi.
U Srbiji u protekla 24 sata nije registrovan nijedan nov slučaj obolelih od novog virusa gripa A (H1N1), izjavila je jutros dr Nada Malić, epidemiolog Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“. Institut za javno zdravlje sa Ministarstvom zdravlja i radnom grupom takođe prati epidemiološku situaciju u zemlji. Prema podacima Ministarstva zdravlja, u zdravstvenim centrima širom Srbije je ukupno hospitalizovano 443 lica čije se zdravstveno stanje dovodi u vezu sa virusom A H1N1, od kojih je novi virus gripa potvrđen kod 261 osobe.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: