Grip A (H1N1) : Vakcinacija


Vakcina protiv virusa H1N1 je poželjna, ali nije i obavezna. Jedna od najvećih zabluda vezanih za grip A (H1N1) jeste tvrdnja da vakcina protiv običnog, sezonskog gripa jednako štiti od virusa gripa A (H1N1). Genetska struktura virusa A koji izaziva obični sezonski grip bitno se razlikuje od genetske strukture virusa A (H1N1). Virus A (H1N1) je karakterističan, jer je nastao genetskom mutacijom nekoliko različitih virusa. Sezonski virus je respiratorna infekcija izazvana virusom influence koji je već prisutan u ljudskoj populaciji. Virus A (H1N1) se širi na isti način kao sezonski grip, međutim poseduje veliku genetsku nestabilnost što znači da je sposoban da mutira i stvara nove virusne jedinice protiv kojih je naš imuni sistem nemoćan da se brani. Zbog toga je poželjno primiti vakcinu protiv gripa A (H1N1) kako bi smo bili sposobni da razvijemo antitela koja će nas odbraniti od virusa A (H1N1)
.

Nedavno su se pojavile u javnosti glasine o štetnosti vakcine protiv ovog gripa. Najčešće se spominje paraliza kao posledica primanja vakcine. Reč je o jednoj retkoj bolesti poznatoj kao Žulijan-Bareov sindrom koji izaziva progresivnu paralizu udova. Žulijan-Bareov sindrom se smatra autoimunom bolešću perifernog nervnog sistema. Uzrok nastanka ove bolesti nije poznat, a kod većine onih koji boluju od ovog sindroma bolest se razvila nakon intestinalne ili respiratorne infekcije. Bolest je reverzibilnog karaktera i u većini slučajeva fizičke funkcije čoveka se vraćaju u normalu 6 do 12 meseci nakon pojave bolesti. Prema mnogim studijama, rizik od pojave ovog sindroma nakon vakcinacije protiv gripa A (H1N1) je vrlo mali i on iznosi svega 1 slučaj u milion vakcinisanih osoba (1:1000000) za razliku od rizika kod vakcine protiv običnog sezonskog gripa koji iznosi 20 slučajeva u milion vakcinisanih (20:1000000). Sa druge strane, alergijska reakcija na lek je moguće kao i kod upotrebe bilo kog drugog leka. Zbog toga je neophodno sačekati minimum 15 minuta nakon primanja vakcine, jer se alergijska reakcija najčešće ispolji u prvih nekoliko minuta nakon primanja vakcine.


Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, do sada nije zabeležen ni jedan jedini ozbiljan neželjeni efekat i aktivna vakcinacija stanovništva u Evropi je u toku. Prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije, vakcina protiv gripa A (H1N1) je najbolji način prevencije protiv virusa H1N1, koji predstavlja globalnu pretnju.

Za više informacija možete pogledati Kanadski „Self-care guide“ ili publikaciju „The pandemic influenza A (H1N1)“ (engleski jezik)

Takođe, možete pogledati i hemijske karakteristike pandemijske vakcine protiv gripa H1N1 (Pandemic influenza vaccine) proizvedene u Norvatisu 2009. godine U ovom dokumentu ćete pronaći sve potrebne informacije vezane za vakcinu protiv ovog tipa virusa.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: