Index telesne mase ili Body Mass Index


Indeks telesne mase (ITM) je broj koji mnogo toga može reći o Vašem zdravlju. To je odnos između Vaše težine i visine, a pokazatelj je za stepen uhranjenosti. Takođe, važan je faktor utvrđivanja zdravstvenog rizika kod odraslih osoba. ITM se računa se tako što se telesna masa osobe u kilogramima podeli sa kvadratom visine u metrima. Matematička formula za izračunavanje Indeksa telesne mase je :
BMI = Telesna Težina (kg)/Telesna Visina (m2)
Na primer, ukoliko je Vaša sadašnja telesna težina 74 kg, a visina 1.76m, tada je Vaš ITM 23,889. Normalna vrednost ITM-a je između 20 i 25, a neki stručnjaci uzimaju 24 kao normalan prosek telesne mase čoveka.

Index telesne mase (ITM) ili Body Mass Index (BMI)

Index telesne mase (ITM) ili Body Mass Index (BMI)

Treba uzeti u obzir i nedostatke ovog postupka, jer ITM ne uzima u obzir stanje Vašeg tela. On ne može ilustrovati procenat masnog tkiva u odnosu na mišićnu ili koštanu masu, što su osnovni kriterijumi za procenu uhranjenosti. Dobro uvežbana osoba je po pravilu mnogo mišićavija od neuvežbane osobe. Kako su mišići teži od masti kod mišićave osobe može biti izmeren lošiji ITM, uprkos boljem fizičkom stanju. To je i razlog zašto mnogi ljudi postaju deblji nakon 25 godina, a da se to ne primećuje kada se izmere, jer se teški mišići zamenjuju lakšom masti. Iako su u ovom opisu navodene čvrste granične vrednosti za Index telesne mase, ipak, te granice nisu tako stroge. Takođe, uzmite u obzir da ocenjivanje pomoću ITM-a vredi samo za odrasle. Za decu važe druge vrednosti.
Da bi ste izračunali vaš ITM-a možete popuniti polja težina i visina na sledećem linku i kliknite dugme „izračunajte“.
Klasifikacija prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji

Klasifikacija prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji

Ovo je klasifikacija prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije, međutim ove preporuke i kategorizacija se mogu razlikovati od države do države, u zavisnosti od tipične građe tela populacije.
Takođe, neophodno je znati da se ITM vrednosti povećavaju sa godinama:
• 19 – 24 godina ITM : 19 – 24
• 24 – 34 godina ITM : 20 – 25
• 35 – 44 godina ITM : 21 – 26
• 45 – 54 godina ITM : 22 – 27
• 55 – 64 godina ITM : 23 – 28
• 65 godina i više ITM : 24 – 29
Index telesne mase je pokazatelj prehranjenosti ili pothranjenosti za sve osobe starosti od 20 do 65 godina. ITM se koristi za definiciju medicinskog standarda gojaznosti još od sredine 1980-tih godina, a ovaj način procene se koristi i u statistikama Svetske zdravstvene organizacije. Poslednjih godina, ITM se sve više koristi u zapadnoj praksi kao važan činioc određivanja faktora rizika kod ljudi. Smatra se da što je veći ITM, to je i veći rizik pojave kardiovaskularnih i hroničnih oboljenja. Ipak, smatrajte ovaj test kao opštu informaciju. Ukoliko sumnjate da kod Vas postoji neki od zdravstvenih rizika, potražite mišljenje lekara i stručnu medicinsku pomoć.

Advertisements

Jedno reagovanje

  1. Odlićan članak o body mass indexu, korisne informacije i savjeti koji će mi pomoći kod početka vježbanja

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: