Repovanjem protiv gripa A (H1N1)


U Kaliforniji (SAD) je nedavno pokrenuta akcija pod nazivom “Flu Film Festival” koja poziva režisere, glumce i kompozitore da kreiraju edukativne video klipove u trajanju od 15 do 60 sekundi na temu novog virusa gripa A (H1N1). Cilj ove akcije Ministarstva Zdravlja Kalifornije je bolja javna informisanost javnosti kako bi se građani lakše zaštitili od predstojeće epidemije gripa. “Video spašava živote” je osnovni moto ovog projekta, a učesnici mogu osvojiti brojne nagrade. Glavna premija iznosi 500$. Pravo na učešće imaju svi građani Kalifornije stariji od 14 godina. Inače, video klipovi moraju sadržati jednu od četiri najbitnije informacije vezane za novi virus gripa A (H1N1) :

• Redovno pranje ruku
• Respiratorna higijena
• Kućna nega u slučaju bolesti
• Vakcinacija

Promocija zdravlja putem video klipova je, inače, već oprobana u Americi i pokazala se kao vrlo uspešna. Jedan od pionira u tome je Džon Klark, lekar iz Njujorka, koji pokušava da upozori javnost na opasnost od aktuelnog gripa A (H1N1) – repovanjem! Klark koristi ovaj način komunikacije kako bi se bolje približio mladima u Americi i upozorio ih na opasnost i moguće komplikacije u slučaju masovne epidemije gripa A (H1N1).

Međutim, ovo nije prvi put kako se njujorški lekar odlučio za ovu originalnu metodu promocije javnog zdravlja. Džon Klark je ovu metodu uveo u svoju kliničku praksu pre 12 godina kada je držao predavanja u školama širom Amerike „repujući“ o astmi, šećernoj bolesti i drugim oboljenjima ljudi.

S obzirom na to da je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) nedavno objavila da virus gripa A (H1N1) nastavlja da se širi svuda po svetu, promocija javnog zdravlja putem video klipova može se smatrati originalnom idejom, naročito među mlađom populacijom.
Prema najnovijim podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), u svetu je do sada, od gripa A (H1N1) umrlo 3,3 hiljade ljudi, dok je od te bolesti obolelo više od 270,8 hiljada lica. Nedavno su Britanski zdravstveni zvaničnici objavili da je tokom ove nedelje u toj zemlji registrovano 18.000 novih slučajeva gripa A (H1N1). Ovaj podatak jasno ukazuje na brzinu širenja virusa gripa A.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: