Alkoholizam kod žene


Alkoholizam kod žene predstavlja poseban socijalno-medicinski problem sa obzirom na njenu biološku ulogu i ulogu koju ima u porodici. Konzumiranje alkohola ne utiče štetno samo na organizam žene već je opasan i po njeno potomstvo i porodicu. Naročito je opasno dejstvo alkohola na organizam devojčica kojima je priroda namenila posebne zadatke u životu kako u smislu rađanja, tako i u smislu podizanja i vaspitanja budućih naraštaja. Usled uzimanja alkohola, kod devojčica dolazi do telesnih i psihičkih oštećenja i komplikacija koje mogu nepovoljno uticati na prirodne fiziološke funkcije.
Značajno je i to da osobe oba pola ispoljavaju netolerantnost u odnosu na alkoholizam kod žena. Nije retka ni pojava da i same žene alkoholičari pokazuju osećanje odvratnosti kada o tome govore. Ovakve kvalifikacije potiču iz tradicionalnog stava koji se odnosi na uloge žene u društvu, jer se i dalje smatra da žena koja prekomerno pije ne može uzorno da se ponaša u ulozi supruge, roditelja i vaspitača. Mišljenje o moralnoj slabosti alkoholičara eksplicitnije se odnosi na žene nego na muškarce mada to i nije tako čudno kada se zna da se žena oduvek smatrala nosiocem porodice, ali i krivcem za poremećen kvalitet emocionalnih odnosa u porodici.
Patologija alkoholizma kod žena znatno je složenija od patologije alkoholizma kod muškarca upravo iz razloga što su fiziološke funkcije žene usmerene ka reprodukciji, odnosno začeću i rađanju novog života.
Kliničkim istraživanjima je potvrđeno da je organizam žene mnogo više osetljiv na toksično dejstvo alkohola, nego organizam muškarca. Žene su niže rastom i manje telesne težine, ali telo im sadrži više masti čak i ako su mršave. Alkohol ne može dobro da cirkuliše kroz masno tkivo, jer je ono slabo prokrvljeno, pa doslovce odlazi ravno u glavu, gde je dotok krvi najbolji. Koncentracija alkohola u krvi dostiže kod žena vrhunac brže nego kod muškaraca i duže ostaje visoka. Organizam žena sporije razgrađuje alkohol nego telo muškarca.

Odnos alkoholičara svakodnevno se menja u korist žena.

Odnos alkoholičara svakodnevno se menja u korist žena.

Osetljivost žena na alkohol menja se u zavisnosti zavisno od koncentracije hormona strogena i progesterona tokom menstrualnog ciklusa. Starije žene često se brže osete ripitima za šta je odgovoran smanjen nivo estrogena do kojeg dolazi sa godinama i u menopauzi. Alkoholizam može biti uzrok i menstrualnih tegoba poput izostanka menstruacije i smanjenog ili prekomernog krvarenja. Takođe, alkohol smanjuje plodnost i povećava šanse za obolevanje od raka. Oko 10% slučajeva raka dojke može se pripisati alkoholu. Alkohol i estrogen uzajamno utiču jedan na drugog. Estrogen utiče na lakšu apsorbciju alkohola, dok alkohol utiče na jače i brže stvaranje estrogena. Dakle, konzumiranjem alkohola nivo estrogena kod žene će značajno porasti i u predmenopauzi i u menopauzi. Kao rezultat unetog alkohola, dolazi do navale estrogena. Istaživanja pokazuju da estrogen može dostići i tri puta veći nivo od uobičajenog već u prvih 30 minuta nakon konzumiranja alkohola! Ova pojava je slična navali estrogena koja predhodi regularnoj ovulaciji kod žene. Uzimajući u obzir nepromenljivu količinu estrogena u organizmu, sa povremenim povećanjem njegovog nivoa pred ovulaciju, patološka povećanja estrogena koja nastaju prilikom unosa alkohola u organizam mogu dakle izazvati nastanak raka dojke kod žene.
Takođe, ispitivanja su pokazala i to da kod žene koja konzumira 5 čašica oštrog pića dnevno, potrebno je samo 12 godina da se razvije ciroza jetre. Sa druge strane, muškarac mora piti prosečno 20 godina da bi oboleo od ciroze.
Brojni odnos alkoholičara između muškaraca i žena svakodnevno se menja u korist žena. U odnosu na pol, danas je četiri muškarca na jednu ženu, iako je nekada taj odnos bio osam muškaraca naspram jedne žene koji svakodnevno piju.
Racionalizacija koja se češće javlja kod muškaraca da su od strane društva «navučeni» na alkohol ne može se primeniti i kod žena, jer se njihovo konzumiranje alkohola najčešće dovodi u vezu sa prilično jasno definisanim situaciono-uslovljenim stresom. Kod žena je karakteristično da je alkoholizam simptomatski. On je znak nekog poremećaja odnosno nekog oblika depresije koji onda žene potiru uzimajući čašicu. Osećaju se bolje i misle da će na taj način izbeći depresiju i razrešiti neke druge probleme. To vremenom prelazi u zavisnost. Na nastanak i razvoj alkoholizma kod žena utiču i individualni faktori poput usamljenosti, nesigurnosti, stresa i niskog samopoštovanja. Takođe, bračni i porodični faktori poput nezadovoljstva brakom, trudnoće, pobačaja, razvoda, gubitka muža ili odlazak dece iz porodice («sindrom praznog gnezda») veoma su bitni za nastanak i razvoj alkoholizma kod žena. Hormonalna neravnoteža utiče na variranje podnošljivosti alkohola. Zapaženo je da mnoge žene počinju sa težim opijanjima u doba ulaska u menopauzu.
Alkoholizam kod žene se može shvatiti i kao cena emancipacije žena koje su nedovoljno pripremljene ušle u proces društvenih promena. Finansijska samostalnost, oslobađanje i prestanak diskriminacije žena na javnim mestima, dali su im dozvolu da piju kao muškarci. Međutim, žene su i dalje sekundarni alkoholičari što znači da je njihov alkoholizam posledica prethodnih psiholoških problema. U novije vreme, međutim, sve više se zapaža pojava da i mlade devojke jednako piju kao njihovi vršnjaci suprotnog pola, što dovodi do zaključka da se može očekivati sve učestalija pojava primarnog alkoholizma i kod žena.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: