Prvi slučaj novog gripa u Srbiji


Ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević izjavio je danas da je registrovan prvi slučaj novog gripa u Srbiji.
Na Institutu Torlak u Beogradu danas je potvrđeno da od virusa AH1N1 boluje jedan naš građanin. Reč je o 29-godišnjem mladiću iz Beograda koji se nedavno vratio iz Argentine.
Oboleli je jutros u četiri sata smešten u izolaciju na Kliničkom centru Srbije Instituta za infektivne i tropske bolesti u Beogadu zbog virusnog zapaljenja pluća.

Šef radne grupe Ministarstva zdravlja za praćenje pojave novog gripa, epidemiolog Predrag Kon precizirao je da se radi o crnogorskom državljaninu koji živi u Beogradu. Kako je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao epidemiolog Predrag Kon, slučaj novog gripa nije iznenađenje i tokom leta se očekuje još nekoliko manjih talasa. On je rekao i da Srbija ima zalihe leka „Tamiflu“ za jedan odsto stanovništva i dodao da je u procesu nabavka novih količina ovog leka koja bi trebalo da bude završena do jeseni, kad se očekuje i pravi talas virusa AH1N1.
Preporuka zdravstvenih službi u Srbiji je da građani treba da povećaju higijenu ruku i disajnih puteva, provetravaju prostorije i drže odstojanje od najmanje jedan metar od drugih osoba. Građanima se preporučuje pokrivanje nosa i usta prilikom kašljanja i kijanja papirnatom maramicom koju treba odmah nakon upotrebe baciti, a ruke oprati tekućom vodom i sapunom. Osobama, koje borave u zemljama u kojima ima slučajeva obolelih od novog virusa gripa A (H1N1), preporučuje se da prate i sprovode uputstva i mere koje donose zdravstvene vlasti tih država. Putnici u međunarodnom saobraćaju, koji se vraćaju iz tih zemalja, ili su bili u kontaktu sa osobama koje su na bilo koji način bile izložene infekciji, treba da aktivno prate svoje zdravstveno stanje. Ukoliko se u sedam dana od povratka javi povišena temperatura iznad 38 stepeni, praćena tegobama od organa za disanje, neophodno je da se jave telefonom nadležnom institutu ili Zavodu za javno zdravlje na teritoriji svog prebivališta gde će dobiti sva potrebna uputstva.

Trenutni broj obolelih u svetu (uvećaj klikom na sliku)

Trenutni broj obolelih u svetu (uvećaj klikom na sliku)

Na sajtu Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“svakodnevno se revidiraju dostupne infomacije o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u svetu. Dostupna su i stručno-metodološka uputstva za kontrolu unošenja i sprečavanja širenja novog soja virusa gripa.

Advertisements

Jedno reagovanje

  1. Ма ово је хаос… Ево појавило се и код нас!!!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: