Danas se stidiš, sutra je već kasno!


Sasvim slučajno, neobavezno lutajući po internetu, naišla sam na jedan vrlo zanimljiv projekat Medicinskog fakulteta u Kragujevcu – „Danas se stidiš, sutra je već kasno!“ Oduševljena inicijativom ovih mladih ljudi velikog potencijala zrelosti i svesti o realnom problemu koji pogađa ženski deo populacije u našoj zemlji, odlučila sam da podržim njihovu ideju i postujem je na svoj blog. Projekat je nastao sa idejom da se studentkinjama, mladim ženama, ukaže na alarmantnost situacije u kojoj se nalazi naša zemlja po pitanju karcinoma grlića materice. Projekat je trenutno baziran samo na studentkinjama Univerziteta u Kragujevcu, ali ima veliki potencijal za širenje i na ostale delove Republike Srbije.
Inače,kompletnu brošuru možete preuzeti ovde – Danas se stidiš, sutra je već kasno!
Takođe, možete pogledati i promotivni video koji je pripremio koordinacioni tim ovog projekta.

A evo i šta je rekao koordinacioni tim projekta „Danas se stidiš, sutra je već kasno!“ (preuzeto sa BLOG.CO.YU):
„Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije svake godine pola miliona žena u svetu oboli od raka grlića materice. Više od polovine njih umre, a 80% umrlih je iz zemalja u razvoju. Prema saopštenju Ministarstva zdravlja Republike Srbije, trenutno je Republika Srbija zemlja sa najvećom incidencom karcinoma materice u odnosu na ukupan broj stanovnika u Evropi. U Srbiji oboljeva 25 na 100.000 žena/god., a u nekim delovima zemlje broj prelazi 30. Svake godine u našoj zemlji od raka grlića materice oboli 1400, a umre gotovo 500 žena. To znači da u proseku svakog dana od raka grilća materice oboli četiri, a umre jedna žena Srbije. Prema podacima Instituta za zaštitu zdravlja, u Srbiji je karcinom grlića materice na trećem mestu po učestalosti pojavljivanja, a četvrti po redu uzroka smrti među malignim oboljenjima kod žena.
Ovakav tempo progresije bolesti koje pogađaju ženski reproduktivni sistem zasigurno će izuzetno negativno uticati na opšti natalitet populacije u Republici Srbiji. Takođe, sam kvalitet života žena pogođenih ovim bolestima frapantno će se umanjiti, a ujedno negativno uticati kako na bliže tako i na šire okruženje obolele. Pored obolele žene koja će nesumljivo trpeti kako telesne tako i psihičke bolove, porodica obolele biće podložna neizbežnim stresovima. Sistem zdravstvene zaštite Republike Srbije, gledano sa ekonomske tačke gledišta, trpeće drastično veće finansijske udare nego što bi to bilo ukoliko bi se podržale ideje popularizacije preventivnih ginekoloških pregleda.
Iz svega navedenog može se izvesti očigledan zaključak: da problem preventive malignih bolesti ženskog reproduktivnog sistema postoji u Republici Srbiji i da je taj problem ogroman. Smatramo da je razlog tome izuzetno loša informisanost mlade populacije o samom činu ginekološkog pregleda koji se umnogome doživljava kao bolno iskustvo, a pri tome se u potpunosti zanemaruje opravdanost i svrsishodnost istog. Takođe, ogromna većina devojaka nikada nije ni čula za testove za rano otkrivanje maligniteta (Papanikolau test itd.) ili apsolutno ne zna šta ti testovi podrazumevaju i iz čega se sastoje. Za ciljnu populaciju označili smo studentkinje isključivo jer predstavljaju godište kada je stepen seksualne aktivnosti najviši pa stoga i mogućnost izloženosti HPV-u (Humani papiloma virus – izazivač karcinoma grlića materice), a ujedno i najviša svest za prihvatanje promena životnih navika….“(čitaj dalje).
Osnovni ciljevi projekta „Danas se stidiš, sutra je već kasno!“ su popularizacija preventivnih ginekoloških pregleda, promena svesti studentkinja i peticija za uvođenje obaveznog ginekološkog pregleda za sve studentkinje pri upisu studija na Univerzitetu u Kragujevcu. Takođe, ovaj projekat ima za cilj i da edukuje studentkinje o činu izvođenja ginekološkog pregleda i Papanikolau testa, kao i o samopregledu dojke.

Alarmantnost situacije u kojoj nalazimo po pitanju karcinoma grlića materice najbolje je prikazana u najavama Ministarstva zdravlja Srbije da će otpočeti nacionalni program borbe protiv ove bolesti.

Advertisements

2 reagovanja

 1. Вакцина против карцинома грлића материце? За здравље наше МЛАДЕ популације се забринула Међународна здравствена организација па нам је понудила бесплатан програм? Ко је овом народу нешто дао, па још бесплатно?
  Не верујем да нам нуде било шта добро. Спроводе они неко тестирање тобожње вакцине, а кроз неку годину ће испасти да баш и није тако ефикасна, да су је произвели од канцерогених ћелија које као случајно нису у потпуности одстранили… А убеђена сам да иза тога стоје монструозни планови.
  Ако хоћемо, од младих девојака су угроженије жене у годинама, а о њима се Међународна здравствена организација не брине. Зато што више нису у репродуктивном периоду.
  Онај ко жели добро нашој младој популацији настојаће да младе врати здравом и уредном животу, породици, моралним вредностима, традиционалним знањима, вештинама, вредностима…

  • Poštovana Radmila,
   HPV virus ili „Human Papilloma Virus“ jedan je od glavnih uzročnika karcinoma (ili raka) grlića materice kod žena. Sam virus ima više od 100 varijacija (neki autori čak smatraju da ima i više od 150), a svega 4 vrste ovog virusa izazivaju rak grlića materice, dok više od 30 njih prouzrukuju pojavu genitalnih/polnih bradavica ili kondiloma (koji često mogu biti uzrok neplodnosti kod žene).
   HPV se najčešće prenosi putem polnog odnosa, međutim kondilomi se prenose i direktnim kontaktom sa zaraženom kožom i sluzokožom inficirane osobe. Polne bradavice je jako lako dobiti čak iako koristite kondom za zaštitu. S obzirom da Vaš partner može biti prenosnik ovog virusa čak i ako na sebi nema vidljivih simptoma, skoro je nemoguće biti bezbedan od ove bolesti. Dovoljan je samo jedan dodir sa zaraženom kožom ili kontakt preko telesnih tečnosti prilikom seksualnog odnosa da biste se zarazili, a da o tome pojma nemate sve do onog trenutka dok se simptomi ne počnu ispoljavati. Nekada je moguće da se prvi simptomi pojave i mnogo godina kasnije nakon trenutka infekcije! Ovo je upravo i razlog zašto je ova bolest postala primarna svetska epidemija.
   Vakcina u ovom slučaju služi kao preventivna metoda u sprečavanju raka grlića materice. I ne radi se o testiranju već o zvanično priznatoj vakcini Gardasil, koja ima namenu da spreči infekciju upravo sa tih 4 najrasprostranjenijih tipa humanog papiloma virusa. Zvanično odobrenje za primenu ove vakcine stiglo je 2006. godine, jer neki od tipova HPV virusa (koji su sprečeni ovom vakcinom) u najvećoj većini slučajeva su potencijalni uzrokovači raka grlića materice. U svetu se ova vakcina već uveliko koristi kao prevencija i preporučuje se devojčicama i devojkama uzrasta od 9 do 26 godina.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: