Posledice virusne infekcije


Posledice virusne infekcije mogu biti smrt ćelije, transformacija ćelije ili latentna infekcija.Transformacija ćelija predstavlja neograničen rast ćelije i nenormalne deobe ćelije koje izazivaju rak ćelije. Virusi sposobni da izazovu ovakve deobe ćelija nazivaju se onkogeni virusi. Njihova nukleinska kiselina se ugrađuje u genom domaćina, gde može provesti u latentnom periodu (period mirovanja) dugi niz godina pre nego što izazove pojavu tumora. Tumori mogu biti benigni kada formirana masa ćelija ostaje na jednom mestu i ne napada druga tkiva. Ovakvi tumori se lako odstranjuju hirurškim putem. Drugi tip tumora su maligni koji napadaju i uništavaju susedna tkiva (metastaze). Ovi tumori nazivaju se kancerom ili rakom.

Rak grlića materice

Rak grlića materice

Jedan od najboljih primera takvih virusa su Papiloma virusi koji izazivaju rak grlića materice kod žena. Pri latentnoj infekciji virus ne dovodi do promena u ćeliji iako je prisutan u istoj. Primer latentne infekcije su herpes virusi koji izazivaju osipe na koži, venerične bolesti ili mononukleozu.
Mnoga današnja oboljenja izazvana su virusima. Neke ćelije inficirane virusom imaju sposobnost stvaranja proteina nazvanog interferon. Ovaj protein sprečava replikaciju virusa. Interferon se oslobađa iz inficiranih ćelija i štiti susedne ćelije. Interferon, proizveden kao odgovor na jednu virusnu infekciju, pruža ćeliji zaštitu od narednih infekcija,a ponekad i od drugih vrsta virusa. Pre 1980.godine, interferon se izdvajao iz humanih (ljudskih) ćelija što je bilo izuzetno skupo.Danas se interferon proizvodi genetičkim inženjeringom i vrlo često se koristi kao terapija kod žena obolelih od polne virusne infekcije koja izaziva Kondilome.Genetičkim inžinjeringom se ljudski gen za interferon ugradi u genom bakterija koje tada proizvode taj protein.
Osoba koja je jedanput bila izložena infekciji onkogenim virusom, biće podložna ispoljavanju njegovog dejstva kad dođe do nekog stresnog stanja ili opšte slabosti organizma izazvane nekom drugom bolešću, kada imuni sistem oslabi i više nije sposoban da adekvatno zaštiti organizam te osobe.

Advertisements

Jedno reagovanje

  1. Ja sam iz Republike Srpske.Već petnaestak godina radim kao citoskriner,tj,na ranom otkrivanju karcinoma na grliću materive skriniranjem ćelija pločasog i cilindričnog epitela.Međutim,medicinska dijagnostika napreduje gotovo svakog dana,a mi ovdje još tapkamo u mjestu.Putem interneta istražujem kako se radi u drugim zemljama,kako bih i sama mogla primjeniti nove klasifikacije,a i metode u citodijagnosticiranju.Molim sve koji se bave ovim poslom da mi se jave,kako bi izmjenili radna iskustva.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: