Dijeta smanjuje rizik od tumora


Naučnici odavno znaju da se smanjenjem unosa hrane u organizam, smanjuje i rast pojedinih tumora. Međutim, sve do nedavno nisu znali i pravi razlog za to. Nova istraživanja razotkrivaju ulogu enzima fosfoinozitol 3-kinaze u tom procesu.
Naučnici sa Tehnološkog instituta u Američkoj državi Massachusetts, Nada Kalaany i David Sabatini, proučavali su kakav se rezultat postiže ograničenjem unosa hrane na pojedine ljudske tumore presađene miševima.
Proučavali su rak mozga, debelog creva, prostate, kao i različite oblike raka dojke, a svoja otkrića objavili su u britanskom časopisu Nature.
Pojedini tumori debelog creva i dva oblika raka dojke smanjivali su se kako se smanjivao unos hrane. Kod nekih drugih tumora prostate, mozga i jednog oblika dojke, takvi rezultati su izostali.
Tada su naučnici utvrdili da uspešnost smanjenja tumora izostaje kada se aktivira fosfoinozitol 3-kinaze, enzim koji igra glavnu ulogu u širenju kancerogenih stanica.
Ustanovili su da osetljivost pojedinih tumora na smanjen unos hrane zavisi od stepena aktivacije tog enzima.
„Modifikovanjem aktiviranja enzima PI3K, moguće je pretvoriti tumor otporan na ograničenje unosa hrane u tumor koji na to postaje osjetljiv“, utvrdili su naučnici.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: